Bosna i Hercegovina     | 27.02.2018. 13:48 |

Podrška Vijeća Evrope i EU borbi protiv segregacije u školama u BiH (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

SARAJEVO, 27. februara (FENA) - ''Kvalitetno obrazovanje u multietničkim društvima'' naziv je projekta Evropske unije i Vijeća Evrope koji je pokrenut danas u Sarajevu, a bit će fokusiran na borbu protiv diskriminacije u školstvu.

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Khaldoun Sinno na konferenciji za medije je kazao da je projekt pokrenut u pravo vrijeme jer njegov inicijator, komesar EU-a za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, dolazi sutra u posjetu BiH.

- Hahn u BiH dolazi s jednom ključnom porukom, da postoji budućnost za sve zemlje iz regije u Evropskoj uniji, ali da predstoji još puno posla - rekao je Sinno.

Projekt koji je danas pokrenut, dodao je Sinno, mali je u finansijskom smislu, ali se puno od njega očekuje.

Šef Ureda Vijeća Evrope u BiH ambasador Drahoslav Štefanek je poručio da je obrazovanje jedno od bitnijih pitanja u BiH, po pitanju kvalitete, ali i po pitanju segregacije u školama.

- Drago mi je da smo se pridružili drugim akterima koji se bore protiv podjela, i posvećeni su smanjenju segregacije u školama - istakao je Štefanek te najavio da Ured Vijeća Evrope u BiH zajedno s EU-om pokreće projekt posvećen Romima.

Pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Adnan Husić je naveo da je ovaj projekt znak da Vijeće Evrope i EU žele pomoći BiH u oblasti obrazovanja.

Rekao je da će projekt trajati 17 mjeseci, s ciljem unapređenja odnosa zajednica u BiH te uklanjanje diskriminacije u skladu sa standardima i praksom Vijeća Evrope.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1502

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1g6cwA0eLDLFh6Ko0XCkEa-6UBoAjPnAD?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

UNDP proveo analize energetske efikasnosti stambenog sektora u 36 opština i gradova u BiH

Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'