Sport     | 26.02.2018. 19:39 |

ITF planira potpuno izmijeniti Davis kup

FENA Internet

LONDON, 26. veljače (FENA) - Svjetska teniska federacije (ITF) najavljuje potpunu reorganizaciju Davis kupa, i od momčadskog natjecanja koje se igra tijekom godine planira napraviti jednotjedni turnir koji bi se igrao krajem teniske sezone.

Prvo izdanje Davis kupa odigrano je davne 1900. godine, a trenutni format u kojem se u najjačem razredu natječe 16 reprezentacija, kroz tri kola, u terminima u veljači, srpnju i rujnu, a finale se igra u studenom, uveden je 1981. godine.

Međutim, posljednjih godina interes za natjecanje pada, posebice zbog toga što veliki broj najboljih tenisača često otkazuje nastupe za svoje reprezentacije.

ITF to planira promijeniti potpunom reorganizacijom natjecanja te financijskom injekcijom od tri milijarde dolara u 25 godina, koja je dogovorena s investitorom, grupom Kosmos, čiji je utemeljitelj i predsjednik nogometaš Barcelone Gerard Pique, najavio je predsjednik ITF-a David Haggerty.

"Naša je vizija stvoriti veliki finale sezone koji će biti festival tenisa i zabave, na kojem će najbolji svjetski tenisači predstavljati svoje države u borbi za naslov pobjednika Davis kupa", kazao je Haggerty.

Ubuduće bi se u finalu Davis kupa, u studenom, natjecalo 18 najboljih muških reprezentacija svijeta, koje bi prvo bile podijeljene po skupinama iz kojih bi se najboljih osam plasiralo u četvrtfinale, a od te faze natjecanja igralo bi se na ispadanje.

Jedan meč bi se odigrao u jednom danu, a sastojao bi se od dva pojedinačna i jednog meča parova. Igralo bi se na dva dobivena seta.

O tom prijedlogu odlučivat će zemlje članice ITF-a na kongresu u kolovozu, a ako prijedlog dobije podršku novi format bi se implementirao već od sljedeće sezone.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Danas počinje teniski turnir Foča Open

Džumhur poražen na startu Challenger turnira u Splitu

Fatić poražen u šesnaestini finala Challenger turnira u Splitu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'