Svijet     | 26.02.2018. 20:37 |

Palestinci osuđuju izraelski pokušaj da nametne svoje zakone na Zapadnoj obali

FENA Internet

RAMALLAH, 26. februara (FENA) - Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova i iseljenika u ponedjeljak je osudilo "na najoštriji mogući način" podršku koju je izraelska ministarska zakonodavna komisija pružila prijedlogu o uvođenju izraelskog zakonodavstva na okupiranu Zapadnu obalu.

Prijedlog zakona, koji je sačinio izraelski ministar pravde Ayelet Shaked, uskraćuje Palestincima pristup izraelskom višem sudu, posebno u slučajevima sporenja oko prava na njihovu zemlju, i proslijeđuje ih oblasnom sudu u Jerusalemu.

Ministarstvo navodi u saopćenju da je prijedlog "dio brojnih rasističkih i ekspanzionističkih zakona koje usvaja izraelska vlada u cilju jačanja desničarske vladavine u Izraelu, što će ubrzati otimačinu ostatka okupirane palestinske teritorije".

Palestinsko Ministarstvo je saopćilo kako su tvrdnje izraelskih desničara da taj zakon ima za cilj "postizanje jednakosti" između Palestinaca i Izraelaca "puka obmana".

- Pravosudni sistem u Izraelu integralni je dio okupatorskog sistema, i jednakost ne može biti ostvarena između nacije koja otima i naseljava zemlju drugoj naciji. Taj zakon ima za cilj legalizaciju doseljeničkih naselja i njihovo širenje, i zapljenu privatnog palestinskog zemljišta.  Ministarstvo također smatra da je predloženi zakon dio napora izraelskih desničara da uvedu izraelske zakone na okupiranoj Zapadnoj obali, da produbi opasni sistem aparthejda u Izraelu - zaključuje se u saopćenju, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U izraelskom napadu ubijeno 38 osoba u blizini Alepa

ICJ naredio Izraelu da poduzme mjere na osiguranju pomoći za Palestince u Gazi

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom