Regija     | 26.02.2018. 18:49 |

Borisov: Balkanski saobraćajni koridori koštat će 30 milijardi eura

FENA Internet

LONDON,  26. februara (FENA ) - Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je u ponedjeljak u Londonu da će, sudeći po procjenama čelnika zapadnog Balkana, gradnja panevropskih saobraćajnih koridora u toj regiji koštati tridesetak milijardi eura i da će izgradnja digitalne infrastrukture koštati dodatnih pet milijardi eura.

Borisov  je govorio na otvaranju Trećeg investicijskog samita o Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o zapadnom Balkanu konkretizirajući da su glavni panevropski koridori o kojima se govorilo na samitu koridori IV, VIII i X.

- Plan koji predlažemo izuzetno je koristan za svaku zemlju (na zapadnom Balkanu). Kada ti saobraćajni koridori budu spremni, svaka pojedinačna prijestonica bit će dostupna željezničkom vezom i autoputem, i zahvaljujući njemu, internetom - izjavio je Borisov. 

Naglasio je da će svi projekti biti predstavljeni na sastanku čelnika zapadnog Balkana s predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom u Sofjii 1. marta. Na tom će sastanku svaki od šest čelnika regije pojasniti koji su dijelovi tih projekata već provedeni, koliko je potrebno finansijskih sredstava za dovršenje preostalih dijelova projekata, i ko će to finansirati, dodao je Borisov.

Po njegovim riječima, realno je da se ti koridori dovrše u roku od sedam do osam godina.  

Borisov je raspravljao o izgradnji panevropskih koridora IV, VII i X s predsjednikom EBRD-a Sumom Chakrabartijem. Na tom je sastanku bugarski premijer istaknuo značaj infrastrukturne povezanosti zemalja zapadnog Balkana i ostalih evropskih država kao preduslova za uspješan razvoj kompletnog kontinenta. Po njegovim riječima, razvoj ekonomskih potencijala regije i njen prosperitet, koji je neophodan za stabilnu i sigurnu Evropu, zahtijeva povezanost kako među zemljama zapadnog Balkana tako i sa susjednim članicama EU.  Regiji su potrebna dodatna ulaganja, radna mjesta,  prekogranična saradnja i poboljšanje životnog standarda, saopćio je Borisov. To će biti ključna tema samita EU i zapadnog Balkana u Sofiji 17. maja, pojasnio je. 

Borisov je pohvalio ulogu EBRD-a u regiji, rekavši da je ta banka jedan od najvećih investitora na Balkanu i igra važnu ulogu u sporazumima o prekograničnim infrastrukturnim projektima s ciljem jačanja trgovine i konkurentnosti.

Predsjednik EBRD-a izjavio je da jedinstveno tržište i ekonomska zona trebaju da se stvore na Balkanu. Izrazio je nadu da će svi infrastrukturni projekti i takozvana meka povezanost (digitalna infrastruktura) biti provedeni. Po njegovim riječima, regija Balkana je među najvećim korisnicima EBRD-a.

Premijeri Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore i Srbije također su učestvovali na konferenciji za novinare, prenosi bugarska novinska agencija BTA.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Dani otvorenih vrata za dodjelu grant sredstava za institucije, organizacije i pojedince

Gitman: Rusija sve više zasijava političke podjele na Zapadnom Balkanu

Metsola: Ne možemo biti jača, stabilnija i prosperitetnija unija bez Zapadnog Balkana

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'