Ekonomija     | 26.02.2018. 15:49 |

Završena prva faza projekta participativnog upravljanja ZP 'Konjuh' (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

TUZLA, 26. februara (FENA) - Italijanska vlada je prošle godine odobrila finansiranje projekta koji partnerski vode Međunarodni komitet za razvoj naroda za područje Istočne Evrope i Azije (CISP) i Zaštićeni pejzaž "Konjuh". Projekt vrijedan 1,4 miliona eura već je prošao prvu od ukupno tri faze.

Ministar za trgovinu, turizam i saobraćaj Tuzlanskog kantona Mirsad Gluhić rekao je da će to ministarstvo i Turistička zajednica TK imati veću ulogu u projektu, te da će u drugoj godini raditi konkretne, tehničke stvari.

- U prvoj godini pažnja je usmjerena na edukaciju, u drugoj na tehničko ulaganje u "Konjuh", a u trećoj će biti otvoren za posjetioce - dodao je Gluhić.

U projekt Biodiverzitet za lokalni razvoj - inovativni model participativnog upravljanja zaštićenim pejzažom "Konjuh" uključene su općine Živinice, Banovići i Kladanj, ali i parkovi prirode iz Italije, kao i talijanski univerziteti i agencije.

Direktorica CISP-a Deborah Rezzoagli navela je da rezultati prve godine pokazuju da je izbor "Konjuha" bio opravdan, a to je bilo uključivanje svih aktera u realizaciju projekta.

Direktor Turističke zajednice TK Miralem Mešković istakao je da su destinacije kao što je "Konjuh" rijetkost jer nudi sadržaje za sportiste, rekreativce, planinare i druge posjetitelje.

Na ovaj način, Zaštićeni pejzaž "Konjuh" uz postojeće potencijale dobija i priliku da se razvija u eko i planinskom turizmu, ali i proizvodnji zdrave, organske hrane. 

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1499

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1SG1dEuyf-D_AbI5vL34aWnMr8GnX5aiH?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

UNDP proveo analize energetske efikasnosti stambenog sektora u 36 opština i gradova u BiH

Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

Gradonačelnik Kordić s učenicima o natjecanju Civitas 'Projekt građanin'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta