Bosna i Hercegovina     | 26.02.2018. 15:07 |

Bez konkretnog dogovora na sastanku stranaka u Mostaru

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 26. veljače (FENA) - Predstavnici devet parlamentarnih stranaka razgovarali su u ponedjeljak u Mostaru o rješavanju problema održavanja lokalnih izbora u tom gradu.

Sastanak je završio usuglašavanjem nekoliko zaključaka koji će biti temelj za nastavak pregovora zakazan za 15 dana, kada bi se, kako je rečeno, moglo doći do konačnog rješenja.

Predsjednik Gradskog odbora SDA Salem Marić, domaćin sastanka, novinarima je kazao kako je današnji međustranački susret prošao u jako dobrom duhu što smatra jako pozitivnim za buduća rješenja i dogovore.

Sudionici sastanka usuglasili su se da se lokalni izbori u Mostaru trebaju održati kada i Opći izbori 2018. godine te su pozvali Ured visokog predstavnika (OHR) da se aktivnije uključi u rješavanje pitanja Mostara jer je "na snazi njihov nametnuti Statut iz 2004. godine".

- Podsjećamo ih da je Mostar dio Daytonskog sporazuma. Smatramo i zalagat ćemo se da treba iznaći rješenje za provođenje kompletne odluke Ustavnog suda BiH koja se odnosi na Mostar, što podrazumijeva i usklađivanje Statuta grada Mostara s izmjenama Izbornog zakona, a ne samo izmjene dva člana Izbornog zakona - istaknuo je Marić.

Dodao je kako su svi sudionici sastanka suglasni da se sve izmjene Izbornog zakona i Statuta Grada Mostara moraju biti u skladu s amandmanom 6C Ustava Federacije BiH koji se odnosi na organizaciju Mostara.

Po njegovim riječima, sudionici sastanka također su suglasni sa zaključkom Središnjeg izbornog povjerenstva da Mostar mora ostati jedinstvena, koherentna, multietnička jedinica lokalne samouprave s određenom razinom lokalne vlasti (gradska područja).

Dodao je kako su se stranački dužnosnici složili i oko toga da se izmjene Izbornog zakona za Mostar rješavaju zasebno, a ne u sklopu preostalih neriješenih pitanja izmjena Izbornog zakona BiH.

Današnji sastanak pozitivnim je ocijenio i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Damir Džeba, kazavši kako je ovaj međustranački razgovor dobra polazišna osnova za daljnje razgovore te kako se nada da će na idućem sastanku, za petnaest dana, doći do konačnog rješenja.

Sastanku su nazočili predstavnici svih devet parlamentarnih stranaka, i to SDA, HDZ-a BiH, SDP-a BiH, SBB-a, HDZ-a 1990, SNSD-a, BPS-a, SDS-a i DF-a.

Podsjećamo, posljednji lokalni izbori u Mostaru održani su 2008. godine. Ustavni sud BiH je presudom iz 2010. godine naložio promjenu Statuta Grada Mostara u dijelu koji se odnosi na izborna pravila za izbor Gradskog vijeća, proglasivši ga neustavnim po dvjema osnovama.

Od tada, predstavnici stranaka nisu postigli sporazum o izmjenama spornih dijelova Statuta.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo