Bosna i Hercegovina     | 26.02.2018. 15:52 |

Snježne skulpture ukrasile Hrasnički stan

FENA Bisera Džidić

SARAJEVO, 26. februara (FENA) - Idealno zimsko vrijeme u subotu je pružilo ugodan izlet ljubiteljima prirode koji su u organizaciji HPD "Bjelašnica 1923" i pod vodstvom Elze Babić pohodili na Igmanu planinarski dom Hrasnički stan.

Tekst i foto: Bisera Džidić

Dvadeset planinara je u dvosatnom pješačenju sa Mrazišta na Igmanu, preko Ratne džamije, šumskom stazom uživalo u zimskom ozračju snijegom ukrašenih četinara. Ponegdje u snijegu preko staze  pa dalje u dubinu šume tragovi srne.  A vajarske snježne skulpture koje je oblikovao vjetar i koje sliče pješčanima dinama  pokazuju nenadmašnost prirode koja stvara ono što čovjek ne može. Ilustruje to i besprijekorno pravilan zaleđeni snježni luk na  strehokapu planinarskog doma Hrasnički stan, kojeg su oblikovali vjetar, snijeg i mraz...

Tiho vrijeme, svježina planinskog zraka i zimske temperature, za planinare koji su stigli prolazeći kroz visoki snijeg učinili su subotnji izlet izuzetno ugodnim. Toplina i  prijatan ambijent u planinarskom domu Hrasnički stan, koji bilježi šest decenija dugu tradiciju postojanja i ljubiteljima prirode predstavlja omiljenu  destinaciju za predah, ugostila je  i učesnike subotnjeg izleta. Našla se tu i harmonika, zapjevalo se, uživalo u druženju, smijehu i šali i delicijama  donesenim u rukasacima.

Povratak u predvečernjim satima preko Igmana u Sarajevo sa zadovoljstvom i dobrim raspoloženjem  zbog za mentalno i tjelesno zdravlje kvalitetno provedenog dana.

I u nedjelju je druga grupa planinara, u organizaciji PD "Igman Vratnik" pohodila Hrasnički stan. Vođa izleta, Asif  Berkovac, kaže da ni meteorološka najava polarnih temperatura nije spriječila ljubitelje prirode da drugi dan proteklog vikenda krenu sa Igmana do Hrasničkog stana, uživajući u snijegu koji je padao sve vrijeme dok su  pješačili.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Premijer Uk i ministrica Softić Kadenić posjetili gradilište pritvorskog kompleksa na Igmanu

Blizu 700 učesnika na 53. Evropskom šumarskom prvenstvu u nordijskim ski disciplinama na Igmanu

Počinje ambijentalno uređenje Velikog polja na Igmanu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom