Bosna i Hercegovina     | 26.02.2018. 09:33 |

Predstavnici HKD "Napredak" učestvovali na konferenciji "Mir u Evropi"

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. februara (FENA) - U Milanu je, uz sudjelovanje 13 studenata iz Bosne i Hercegovine, od 17. do 25. februara  održana konferencija pod nazivom "Mir u Evropi -i Kako živjeti zajedno", saopćeno je iz HKD "Napredak".  

Konferenciju su organizirali svećenik don Giovanni Salatino i župa Gratosoglio. Među predavačima bili su i bivši talijanski premijer i bivši predsjednik Evropske komisije Romano Prodi, akademik Mirko Pejanović i prof. dr. Franjo Topić.

Govoreći o izgradnji države i stvaranju ozračja mira i stabilnosti u BiH i regiji, Pejanović je naglasio vrlo važnu ulogu međunarodne zajednice za provođenje Daytonskog sporazuma uz odgovornost domaćih političara.

Istaknuo je da ruski utjecaj ohrabrivanjem separatizma  RS-a i blokadom državnih institucija otežava integraciju BiH u EU i NATO savez.

Profesor sarajevskog Katoličkog bogoslovnog fakulteta i predsjednik HKD Napredak Franjo Topić govorio je o praktičnom dijalogu i ulozi Katoličke crkve.

Naglasio je pritom kako se u Bosni i Hercegovini, primjerice, praktički dijalog ostvaruje u katoličkim školama. Uz to, kazao je, "Napredak" je aktivan riječju i djelom na realiziranju životnog dijaloga.

Romano Prodi je kazao i kako bi zemlje zapadnog Balkana što prije morale postati članice Europske unije, navodi se u saopćenju HKD "Napredak".

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Čestitka HKD Napredak povodom Ramazanskog bajrama

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

Središnja uprava HKD 'Napredak' donijela Odluku o osnivanju Kluba gospodarstvenika

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!