Bosna i Hercegovina     | 25.02.2018. 17:20 |

'Kap' - Edukacija oboljelih od dijabetesa o prevenciji kardiovaskularnih bolesti

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 25. februara (FENA) - Udruženje za razvoj društva "Kap", u okviru projekta "Znanjem do zdravlja", educira oboljele od dijabetesa o utjecaju te bolesti na kardiovaskularni sistem.

- Smatra se da pacijenti, a i opća populacija nisu dovoljno informirani o dijabetesu kao faktoru rizika nastanka kardiovaskularnih bolesti. Zbog toga Udruženje "Kap", uz podršku Novo Nordisk Pharme provodi projekt "Znanjem do zdravlja" - navode iz Udruženja.

Dijabetes je rastući problem i predstavlja jedan od najvećih javno-zdravstvenih izazova. U BiH je oko 336.000 oboljelih od dijabetesa, a oko 157.000 osoba nisu svjesni da imaju tu bolest.

Kao hronična i neizlječiva bolest može da bude uzrok ozbiljnih komplikacija i smrtnih ishoda ako se ne otkrije i ne liječi adekvatno. Stoga je od presudnog značaja uloga ljekara, koji nude prave informacije o samoj bolesti i rizicima nastanka komplikacija, dobroj kontroli šećerne bolesti i pravilnom liječenju.

Brojne studije su pokazale da je uz povišen krvni pritisak, povišene masnoće u krvi, gojaznost, nedovoljnu fizička aktivnost, pušenje, te genetske predispozicije dijabetes jedan od najvećih rizikofaktora za nastajanje srčanih oboljenja.

Jedna od aktivnosti bila je i priprema edukativne brošure u suradnji sa stručnim ljekarima među kojima su kardiolog Jasmin Čaluk, internistica i dijabetologinja Aleksandra Grbić te dr. Azra Bureković iz Udruženja endokrinologa i dijabetologa BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Potpisi 2.000 građana za poštivanje zakona koji štite prava pacijenata u FBiH

Uslugama u javnim zdravstvenim ustanovama nije zadovoljno 46 posto bh. građana

Najbolje zdravstvene ustanove 'Opća bolnica' Sarajevo i UKC Banja Luka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'