Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 25.02.2018. 12:38 |

AFP: Strani borci u redovima Kurda su prijetnja za sigurnost

FENA Internet

PARIS, 25. februara (FENA) – Stotine stranaca se u Afrinu bore na strani kurdskih milicija na sjeveru Sirije, javlja AFP. Kao plaćenici, oni bi mogli predstavljati prijetnju nakon što se vrate u svoju zemlju, jednako kao što se prijetnjom smatraju povratnici iz rata koji su bili pripadnici ISIL-a ili drugih terorističkih država, navodi ova agencija.

Od kada je Turska pokrenula ofanzivu u sjevernom regionu Sirije s namjerom da razbije kurdske milicije povezane s Kurdskom radničkom partijom, između stotinu i 400 plaćenika sa Zapada su se priključili kurdskim milicijama.

Oni su često motivirani, osim pomoći Kurdima, lijevim, liberalnim i antikapitalističkim ideologijama koje su raširene među Kurdima u tom području. Međutim, uprkos tome oni bi mogli biti prijetnja kada se vrate u svoje zemlje.

Nekoliko dobrovoljaca iz Evrope koji su se vratili iz Sirije gdje su se borili na strani Kurda se suočavaju sa suđenjima u svojoj zemlji. Ali, u Francuskoj još uvijek nema takvih suđenja, iako su plaćenici na listama osoba koje su pod posebnom prismotrom. Francuski stručnjaci upozoravaju da iako se plaćenici često bore na istoj strani kao i zapadne vojne snage, oni su „sposobni izvesti nasilje“.

- Dugotrajno prisustvo takvih boraca ih dovodi da usvajaju kurdski identitet i onda Tursku, koja je saveznik i član NATO smatraju neprijateljem – navodi se u jednom od istraživanja. No, ima i drugačijih mišljenja prema kojima agresivni komunizam i ljevičarski anarhizam ne može biti nasilna prijetnja na zapadu.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Rusija optužila zapadne diplomate za mješanje u njena unutrašnja pitanja

Zapadni šefovi diplomatija 'napali' Rusiju na samitu G20 zbog njene invazije na Ukrajinu

Turska uzvratila udarac na svom tlu ali i u inostranstvu nakon što su njeni vojnici ubijeni u Iraku

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta