Sport     | 25.02.2018. 11:44 |

Norvežanaka Marit Bjoergen upisala se u historiju olimpizma

FENA Hasan Selhanović

PYEONGCHANG, 25. februara (FENA) - Posljednjeg dana 23. zimskih olimpijskih igra u Peongchangu podijeljene su četiri kompleta medalja. 

U zadnjoj disciplini Igara Marit Bjoergen osvojila je zlato u utrci skijaškog trčanja na 30 kilometara. Do svog osmog olimpijskog zlata Norvežanka je došla sa skoro dvije minute prednosti ispred srebrne Finkinje Kriste Parmakoski i bronzane Šveđanke Stine Nilsson.

Tridesetsedmogodišnja Norvežanka tako se upisala u historiju olimpizma kao jedina koja je na zimskim olimpijskim igrama osvojila 15 medalja.

Bjoergen u Pyeongchangu ukupno osvojila pet medalja, zlato na 30 kilometara i štafeti 4x5km, srebro u skiatlonu i bronzu u ekipnom sprintu i na 10 km slobodnim stilom.

Njemački  bob četverosjed, predvođen pilotom Francescom Friedrichom, očekivano je osvojio zlatnu medalju. Srebreno odličje sa 53 stotinke zaostatka podijelile su druga posada Njemačke i Južna Koreja. 

Ženska reprezentacija Švedske osvojila je zlatnu medalju u karlingu pobjedom u finalu nad Južnom Korejom sa 8:3, dok je bronza pripala Japankama koje su bile bolje od Velike Britanje sa 5:3.     

Na muškom hokejaškom olimpijskom turniru slavila je reprezentacija Rusije nakon što je u finalu u produžetku pobijedila Njemačku  sa 4:3 (1:0, 0:1, 2:2 - 1:0).

Pobjednički pogodak postigao je Kiril Kaprizov u 10. minuti produžetka.

Hokejašima Rusije ovo ukupno deveto olimpijsko  zlato, a drugo pod neutralnom zastavom, dok su prethodne titule osvojili pod zastavom Sovjetskog Saveza. 

Nijemci su prvi put igrali u finalu jednog olimpijskog turnira, što je njihov najveći dosadašnji uspjeh.   

Bronzanu medalju osvojila je selekcija Kanade pobjedom nad Češkom sa 6:4. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Ruski hokejaši osvojili zlato na olimpijskom turniru u Pyeongchangu

Šveđanki Hansdotter zlato u slalomu, Muzaferija nije završila prvu utrku

Mayeru olimpijsko zlato u superveleslalomu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom