Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 24.02.2018. 12:10 |

Uposlenici Crvenog krsta plaćali za seksualne usluge

FENA Internet

ŽENEVA, 24. februara (FENA) – Međunarodni komitet Crvenog krsta saopćio je da je tokom posljednje tri godine 21 pripadnik njihovog osoblja napustio posao zbog seksualnih prekršaja.

Generalni direktor Komiteta, Yves Daccord, kazao je da su ove osobe plaćale za „seksualne usluge“, te da su dale otkaz ili su otpuštene iz ove agencije, izvještava BBC.

Ovo saopćenje dolazi u trenutku kada se humanitarni sektor suočava s brojnim navodima o seksualnom zlostavljanju i eksploataciji koje su počinili humanitarni radnici.

Daccord je rekao da su nedavni izvještaji o seksualnim prekršajima u humanitarnim agencijama potakle Crveni krst da izvrši internu provjeru.

Pravilima ponašanja ove agencije od 2006. godine se striktno zabranjuje kupovina seksualnih usluga.

Plan International, humanitarna agencija koja pomaže djeci, potvrdila je nedavno šest slučajeva seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece koja su počinili njeni uposlenici ili saradnici.

- Naredio sam svojim timovima da prečešljaju informacije koje imamo o seksualnim prekršajima i mogu vam reći da smo od 2015. godine identifikovali 21 uposlenika koji su ili otpušteni zbog plaćanja za seksualne usluge ili su dali otkaz tokom interne istrage – izjavio je Daccord.

Još dva uposlenika osumnjičena za seksualne prijestupe nisu dobila produženje ugovora, naveo je Daccord.

- Takvo ponašanje je izdaja naroda i zajednica kojima služimo. To je protiv ljudskog dostojanstva i trebali smo biti pažljiviji u prevenciji toga – dodao je Daccord.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ukrajinski Crveni Krst priprema se za dodatnu pomoć civilnom stanovništvu

Tim Crvenog krsta nije se domogao Mariupolja

Timovi Međunarodnog komiteta Crvenog krsta još uvijek ne mogu doprijeti do Mariupolja

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'