Regija     | 23.02.2018. 20:37 |

Cerar: Uskoro Komisiju obavještavamo o tužbi protiv Hrvatske

FENA Agencije

LJUBLJANA, 23. veljače (FENA) - Slovenski premijer Miro Cerar kazao je u petak u Bruxellesu da njegova vlada priprema tekst koji će "vrlo brzo" uputiti Europskoj komisiji kako bi je obavijestila da Hrvatska neprihvaćanjem arbitražne presude o granici krši europsko pravo, zbog čega Slovenija želi pokrenuti "pravne postupke" protiv Hrvatske.

 Tekst pisma sa slovenskim argumentima u kojima se dokazuje da Hrvatska "nije ispunila obvezu koja proizlazi iz europskih ugovora" slovenska vlada priprema "ovih dana" i uskoro će ga poslati u Bruxelles, najavio je Cerar u izjavi slovenskim novinarima na summitu u Bruxellesu. Ako Komisija ne reagira Slovenija će sama s tim predmetom ići na sud EU-a u Luksemburgu, dodao je.

 Kako je kazao, riječ je o proceduri predviđenoj 259. člankom Lisabonskog ugovora. Prema njoj, država članica koja smatra da druga članica nije ispunila svoje ugovorne obveze može tužiti drugu, s time da o namjeri najprije obavijesti Komisiju i iznese svoje argumente za tu namjeru.

 Komisija nakon toga, tumače slovenski pravni stručnjaci, o predmetu iznese svoje "obrazloženo mišljenje", nakon čega pozove članice koje su u sporu da se pismeno izjasne o svom stajalištu. Ukoliko se Komisija o tom predmetu u roku tri mjeseca ne bi izjasnila svojim "obrazloženim mišljenjem", to ne priječi državu članicu da svoju tužbu svejedno preda sudu EU-a, koji se onda izjašnjava hoće li je uzeti u razmatranje.

 "Komisiju najprije moramo obavijestiti da se radi o protupravnom stanju koje je počinila Hrvatska. Očekujemo da će Komisija sama poduzeti mjere, a u suprotnome ćemo biti prisiljeni pravne korake poduzeti sami", kazao je Cerar, javlja Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo