Kultura

Direktor Instituta informacijskih znanosti iz Maribora posjetio NUB BiH

Saopćenje

SARAJEVO, 23. februara (FENA) - Direktor Instituta informacijskih znanosti Maribor (IZUM) Aleš Bošnjak posjetio je Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH, gdje se susreo s direktorom NUBBiH-a Ismetom Ovčinom i rukovodiocem Virtualna biblioteka BiH (VIBBiH) Nevenkom Hajdarović.

Na susretu je istaknuta važnost Instituta, koji je regionalni centar za bibliotečko-informacione sisteme i informacione sisteme istraživačke djelatnosti (E-CRIS), te tvorac i vlasnik sistema Kooperativnog online bibliotečko-informacionog sistema i servisa (COBISS), koji djeluje u sedam zemalja regije kao nacionalni sistem (BiH, Slovenija, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Bugarska i Albanija).

Bošnjak je ocijenio veoma uspješnom dugogodišnju suradnju dvije institucije na polju razvoja bibliotečko-informacionog sistema COBISS.BH i E-CRIS.BH.

Bh. biblioteke, članice sistema COBISS.BH, imaju mogućnost da u svom radu primjenjuju sve ono što
suvremeno bibliotekarstvo podrazumijeva iako se svakim danom susreću s nedostatkom stručnog
kadra, sredstava za nabavku građe i neadekvatnom tehničkom podrškom, zaključili su sagovornici.

Također, razgovarali su o daljnoj suradnji i primjeni svih segmenata koje sistemi pružaju, organiziranju
konferencija i stručnih sastanaka, kao i pronalaženju izvora za finansiranje ovog veoma važnog
regionalnog projekta.

Biblioteke u sistemu COBISS djeluju od osnivanja 1988. godine, dok su 1998. godine bh. univerziteti potpisali ugovor o implementaciji navedenog sistema u BiH. U sistem COBISS.BH su učlanjene 52 univerzitetske, javne i specijalne biblioteke, a cjelokupne aktivnosti vodi Virtualna biblioteka BiH, navedeno je u saopćenju NUB BiH.

(FENA) M.B.