Bosna i Hercegovina     | 23.02.2018. 15:52 |

Mektić i Božinović: Jačanje sigurnosti granica i upravljanje migracijama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. februara (FENA) - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić razgovarao je danas u Slavonskom Brodu sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Davorom Božinovićem o sigurnosnoj saradnji, posebno sigurnosti granica i upravljanju migracijama, novoj Strategiji proširenja EU te pripremi Hrvatske za pristupanje Šengen zoni.

Aktuelno stanje na granici ocijenjeno je stabilnim. S obzirom da je u posljednje vrijeme zabilježen blagi porast broja nezakonitih migranata, ministri su razgovarali o mogućnosti jačanja bilateralne policijske saradnje, uključujući nastavak saradnje tokom predstojeće turističke sezone.

Dogovoren je nastavak provođenja mješovitih policijskih patrola uz državnu granicu. Uzimajući u obzir važnost efikasnog upravljanja migracijskim kretanjima, ministri su razgovarali o važnosti primjene Sporazuma o predaji i prihvatu osoba čiji je ulazak ili boravak nezakonit i provođenju sporazuma o readmisiji te njihovu ujednačenu primjenu na svim dijelovima granice.

Ministri Mektić i Božinović pozdravili su Strategiju proširenja EU te se saglasili o važnosti dodjele statusa kandidata Bosni i Hercegovini.

Ministar Božinović potvrdio je podršku Hrvatske evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine te spremnost MUP-a Hrvatske da pruži svu potrebnu pomoć institucijama Bosne i Hercegovine u ispunjavanju kriterija za članstvo u EU. U tom smislu dogovoren je nastavak prijenosa iskustava u procesu evropske integracije.

Ministri su podržali inicijativu iz Strategije proširenja o jačanju saradnje u oblasti sigurnosti, koja uključuje pojačanu saradnju u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, terorizma, nasilnog ekstremizma te sigurnost granica i upravljanje migracijama.

- Ministar Božinović informirao je ministra Mektića i o pripremi hrvatskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije u prvoj polovini 2020. godine koje će uz privredni rast, razvoj i povezivost poseban naglasak staviti na politiku proširenja EU i sigurnosna pitanja – saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'