Bosna i Hercegovina     | 23.02.2018. 14:18 |

SDP, DF, SBB BiH i Naša stranka: Zaustaviti donošenje neustavnih rješenja

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 23. februara (FENA) - Predstavnici Socijaldemokratske partije BiH, Demokratske fronte, Saveza za bolju budućnost BiH i Naše stranke traže da Centralna izborna komisija (CIK) BiH odmah i bez uslovljavanja obustavi sve aktivnosti na pripremi i usvajanju odluke kojom utvrđuje broj i strukturu delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, jer se radi o neustavnom i nezakonitom postupanju i pokušaju narušavanja ustavnog poretka FBiH i BiH.

Ovo je jedan od zaključaka sastanaka koji su danas u Sarajevu održali predstavnici ove četiri stranke.

U zajedničkoj izjavi nakon sastanka se navodi da CIK BiH namjerava sljedeće sedmice donijeti odluku o načinu izbora delegata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a “koja je potpuno neustavna, diskriminatorna i koja de facto dijeli FBiH na dvije etničke izborne jedinice“.

Ističe se da bi ta odluka, na primjer, onemogućila da ijedan Hrvat iz Sarajevskog, Tuzlanskog i Unsko-sanskog kantona bude izabran u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Istovremeno niti jedan Bošnjak iz Posavskog, Livanjskog kantona ili HNK ne bi mogao biti izabran u Dom naroda federalnog Parlamenta – smatraju u ove četiri stranke.

Naglašavaju da bi se na ovaj način u izborni sistem BiH „uvela neustavna rješenja, s elementima diskriminacije kojim se dodatno derogiraju dosadašnje presude Suda za ljudska prava u Strazburu kojima su utvrđene brojne diskriminacije u postojećem izbornom zakonodavstvu u BiH“.

Podsjećaju da Ustav FBiH i Ustav BiH jasno kažu da se do potpune provedbe Aneksa 7. mora primjenjivati popis stanovništva iz 1991. godine, pa bi CIK BiH, pozivanjem na popis iz 2013., zapravo „vršio legalizaciju etničkog čišćenja, stavljajući se time iznad Ustava“.

SDP BiH, DF, SBB BiH i Naša stranka smatraju da CIK BiH nema nadležnost da bilo kakvim svojim odlukama propisuje broj i strukturu delegata Doma naroda.

Tvrde i da odredba Izbornog zakona, na koju se CIK poziva u spomenutoj odluci „koja se namjerava usvojiti, je evidentno neustavna i apsolutno neadekvatna kao pravni osnov za donošenje jedne ovakve odluke“.

Na današnjem sastanku predstavnika ove četiri stranke je donesen zaključak kojim se zadužuju njihovi poslanici da u saradnji s drugim zastupnicima u Parlamentu FBiH i Parlamentarnoj skupštini BiH koji to žele, u što kraćem roku prikupe potreban broj potpisa i podnesu zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 10.12. Izbornog zakona BiH.

Između ostalog, ove četiri stranke traže od visokog predstavnika u BiH da, u skladu sa svojim obavezama koje proizilaze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, zaštiti integritet izbornog procesa i demokratski poredak BiH.

Potpredsjednica SBB-a BiH Adisa Omerbegović-Arapović je na pres-konferenciji nakon sastanka izjavila da bi usvajanje odluke kojom bi se utvrdio broj i struktura delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH predstavljalo neustavno i nezakonito postupanje i pokušaj narušavanja ustavnog poretka Federacije BiH, ali i BiH.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić je kazao da su dobili sporne odluke koje je CIK imao namjeru da razmatra i donese sredinom sljedeće sedmice.   

- Cijenimo kako je nedopustivo da su se pojedini članovi CIK-a BiH postavili iznad Ustava BiH, iznad pravnog sistema u BiH i žele u funkciji promotora politike, u ovom slučaju bez ikakve dileme HDZ-a BiH, donijeti nešto što narušava pravni poredak u BiH, uvodi dodatne podjele i dijeli Federaciju BiH, a samim tim i BiH - naveo je Nikšić.

Iskazao je zadovoljstvo što danas na sjednici Kolegija CIK-a nije bila većina članova CIK-a za uvrštavanje na dnevni red i razmatranje ovih „spornih odluka“.

- Želim vrlo jasno poručiti da mi je sasvim svejedno koji je razlog, ko je od koga i na koji način od članova CIK-a ucijenjen da se na ovakav način ponaša i da na ovaj način isporučuje praktično jednoj političkoj partiji ispunjavanje, čak i iznad onoga što su oni u svom nekom prijedlogu koji je također potpuno protivustavan, tražili i očekivali - kazao je Nikšić.   

Naveo je kako očekuju da se konačno i „SDA opredijeli i kaže da li je između države BiH i interesa HDZ-a BiH, spremna konačno izabrati državu BiH“.  

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić je kazao da od sedam ozbiljnih ljudi koji sjede u CIK-u BiH ovo nije očekivao.

Po njegovim riječima, najveća odgovornost je na onome ko vodi CIK BiH, dakle na predsjednici.

- Koristim priliku da je pozovem da demantuje ili potvrdi informaciju, da li je tačno da je ona na sastanku sa gospođom Borjanom Krišto ovo dogovorila. To je njena odgovornost, ona je šef CIK-a. Kako se ovo našlo uopšte u opticaju - pita se Komšić.    

On tvrdi da „ovo ide dalje čak od onoga što HDZ BiH traži“.

 - To je ono što nas sve zbunjuje, s kojom namjerom su ovo uradili, šta su htjeli ovim postići, da li su mislili da će to proći 'nevidljivo', 'ispod žita', da li je ovo slučajno dospjelo u naše ruke - kazao je Komšić.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović je kazao da je ovo „možda najpodliji, a istovremeno i najjači udar na onu državu kakvu mi zamišljamo da bi BiH trebala biti“.

- Ovo prevazilazi uskostranačka i etnička i sva druga pitanja. Ovo je pitanje kakvu BiH želimo - smatra on.     

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Najveći svjetski izbori počeli u Indiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'