Bosna i Hercegovina     | 23.02.2018. 12:45 |

Crnadak: Posjeta Junkera i predaja odgovora na Upitnik EK-a nova šansa za BiH

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 23. februara (FENA) – Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak ocijenio je značajnim posjetu predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Juncker, 28. februara Bosni i Hercegovini.

Junkeru, koji će u Sarajevu boraviti s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini i povjerenikom za proširenje Johannesom Hahnom, bit će predati odgovori na Uputnik Evropske komisije.

To će, kaže, biti jedna nova slika o BiH i jedna nova šansa, ističući da se mora ubrzati evropski put BiH, uz pomoć evropskih partnera.

Na međunarodnoj ministarskoj konferenciji o temi evropskim integracijama BiH i zemalja regiona, koja je u toku u Banjoj Luci, Crnadak je najavio da će i u ovoj godini biti dodatno promovisane evropske integracije BiH te regionalna saradnja kao dva najznačajnija cilja.

Naglasio je da je evropski put važan za BiH i preostale zemlje regiona.

- Jedina stvar koja je za nas dopitna kombinacija je da svako radi svoj posao i da postoji poštivanje svih nivoa vlasti u BiH – rekao je Crnadak ističući da se mora poštovati uloga entiteta u BiH, na kojima su velike nadležnosti kada su u pitanju i evropske integracije.

Podsjetio je da je nadavno s ministricom za evropske integracije Srbije Jadrankom Joksimović potpisan Sporazum o saradnji u evrointegracijama, kojom bi trebalo da se mijenja slika o regionu.

Joksimović je istakla da je nesumljiva podrška Srbije evropskim integracijama BiH. Pozvala je da se zajedno kreiraju još bolje prilike i navela da je Crnadak prepoznao značaj strategije proširenja EU, koji je interni dokumnet koji je usmjeren na određenu vrstu jačanja EU do 2025.

- Mislim da taj dokument daje dodatni posticaj svima nama - ocjenila je ona.

Konferenciju u Banjoj Luci otvorio je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, a prva sesija posvećena je ulozi parlamenata u procesu evropskih integracija i značaju međusobnih sporazuma o saradnji u toj oblasti.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo