Bosna i Hercegovina     | 23.02.2018. 12:22 |

Gratz: Odluke CIK-a nisu iznad Ustava Federacije BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. februara (FENA) – Federalni zastupnik Dennis Gratz upozorio je da Centralna izborna komisija BiH mora objasniti javnosti 'radni materijal' koji se tiče izbora delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije, a koji se jučer pojavio u javnosti.

On je pojasnio da iz onoga što je izašlo u javnosti nemaju uvid u potpuni tekst nacrta Odluke o određivanju broja delegata koji se bira iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih koje biraju iz zakonodavnog tijela svakog kantona.

- Ne znamo da li ista uključuje preraspodjelu mandata, onda kada neka kantonalna skupština ima zastupnike iz naroda koji nisu obuhvaćeni predloženim kantonalnim kvotama - stoji u  Gratzovom saopćenju.

Podsjeća na Ustav Federacije BiH, koji je, kaže jasan, a u njemu stoji da će u Domu naroda biti najmanje jedan delegat iz svakog od konstitutivnih naroda i ostalih iz svake kantonalne skupštine koja ih ima.

- Dakle, ako skupštine TK, USK, ZDK, KS i BPK imaju po najmanje jednog Hrvata u svojim skupštinama, onda će te skupštine dati po najmanje jednog Hrvata u Domu naroda, bez obzira na etničku strukturu stanovništva u tim kantonima – istakao je Gratz.

Dodao je da to nije stvar preglasavanja, već osiguranje temeljnog prava da svaki građanin može birati i biti biran, samo da se ovdje taj ustavni princip primjenjuje na posredne izbore za delegate.

- Ukoliko CIK usvoji ovu vrstu odluke, on direktno krši Ustav Federacije BiH. Ako se ovakva odluka usvoji, ne smije se krenuti u izbor delegata nakon izbora sve dok Ustavni sud ne da konačnu riječ o samoj odluci - zaključio je Gratz. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

HŠK Zrinjski: Igrači, treneri i osoblje FK Velež ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi

Ministar Hurtić osudio napad na bošnjačke mladiće u Stocu, traži sankcije za napadače

Ambasada SAD-a u BiH: Dodik i njegove ulizice napali državnu strukturu i Daytonski sporazum

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'