Svijet     | 23.02.2018. 09:28 |

OIC poziva međunarodnu zajednicu da prihvati Abbasov mirovni plan

FENA Internet

JEDDAH, 23. februara (FENA) - Organizacija islamske saradnje (OIC) pozdravila je mirovni prijedlog palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa koji je uputio u obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a u utorak. 

OIC je potvrdio u saopćenju za javnost potrebu postizanja pravednog i sveobuhvatnog mira u regiji, posebno kroz dvodržavno rješenje, na osnovi međunarodnih rezolucija i arapske mirovne inicijative.

OIC je pozvao sve zainteresirane zemlje da prihvate prijedlog, posebno o održavanju međunarodne mirovne konferencije uz aktivno učešće međunarodne zajednice i pokretanje multilateralnog političkog procesa unutar konkretnog vremenskog okvira kako bi se razriješila sva pitanja konačnog statusa.

U saopćenju se poziva na priznanje države Palestine kao punopravne članice UN-a u granicama od 4. juna 1867. i s istočnim Jerusalemom kao prijestonicom.

Sekretarijat je potvrdio da su ti prijedlozi u skladu s političkom linijom i pozicijama OIC-a, i ponovio je svoje obavezivanje na podršku naporima međunarodne zajednice u postizanju sveobuhvatnog i trajnog mira u regiji, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Češka - Prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu 300.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu

Evropska narodna stranka danas podržava izbor von der Leyen za drugi mandat na čelu EK

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana