Kultura     | 22.02.2018. 16:49 |

Osmanović: BiH u 2018. obilježava 25 godina članstva u UNESCO-u

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 22. februara (FENA) - Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je u Sarajevu sa direktoricom Regionalne kancelarije UNESCO-a za nauku i kulturu u Evropi Anom Luizom Thompson-Flores o saradnji Bosne i Hercegovine i UNESCO-a.

- Bosna i Hercegovina u 2018. godini obilježava 25 godina članstva u UNESCO-u, što će biti obilježeno nizom različitih aktivnosti. Saradnja sa Kancelarijom UNESCO u Sarajevu je na zavidnom nivou, pa se nadamo da ćemo i u okviru obilježavanja jubileja zajednički realizovati niz uspješnih aktivnosti - rekao je ministar Osmanović i najavio da će u aprilu u Sarajevu biti održana konferencija ministara kulture jugoistočne Evrope.

Posebna pažnja u razgovoru posvećena je implementaciji UNESCO konvencija, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ministar Osmanović informisao je direktoricu regionalne kancelarije UNESCO-a da je u prethodnom periodu sprovedeno više aktivnosti na implementaciji Konvencije o mjerama zabrane i sprečavanja nedopuštenog uvoza, izvoza i prenosa vlasništva kulturnih dobara, uključujući formiranje koordinacionog radnog tijela sastavljanog od predstavnika svih nadležnih institucija iz BiH, koji su takođe učestvovali i na obuci koja je organizovana u saradnji sa italijanskim karabinjerima.

Najavio je da u predstojećem periodu, kroz TAIEX program Evropske unije, biti organizovana radionica na temu ove konvencije na kojoj će učestvovati predstavnici svih nadležnih institucija i muzeja u BiH.

Posebno zadovoljstvo ministar je izrazio zbog izbora Bosne i Hercegovine za članicu Komiteta za svjetsku baštinu, kao i upisa Hagade u UNESCO Međunarodni registar Pamćenje svijeta.

- To će, uz novi renovirani izložbeni prostor za Hagadu u Zemaljskom muzeju BiH, doprinijeti promociji ovog izuzetnog primjera dokumentarne baštine, značajnog ne samo za ljude u Bosni i Hercegovini, nego i šire -  zaključio je ministar Adil Osmanović u razgovoru sa direktoricom Regionalne kancelarije UNESCO-a za nauku i kulturu u Evropi Anom Luizom Thompson-Flores.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Državno povjerenstvo za UNESCO BiH ponovno aktivno nakon četiri godine

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo dodijelilo stipendije učenicima i studentima

Talijanska opera uvrštena na popis kulturne baštine UNESCO-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo