Bosna i Hercegovina     | 22.02.2018. 16:25 |

Odbijeni amandmani u vezi s bosanskim jezikom, podržan zakon o žrtvama torture

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 22.februara (FENA) - Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je danas Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju, ali je entitetska vlada odbila amandmane kojima su poslanici Koalicije “Domovina” tražili od nadležnih u tom bh. entitetu da prihvate naziv bosanski jezik.

Tokom rasprave o ovom zakonu poslanici “Domovine” tražili su od entitetskog resornog ministarstva da prizna bosanski jezik u školama u RS-u, a koji koristi jedan od konstitutivnih naroda u ovom bh. entitetu - bošnjački narod.

Poslanik te koalicije Nedim Čivić je podsjetio da đaci bošnjačke nacionalnosti u okolini Zvornika ne idu na nastavu, jer im se u školska dokumenta ne upisuje bosanski jezik, iako je Ustav definirao da Bošnjaci imaju pravo da zovu svoj jezik kako hoće.

Međutim, ministar provjete i kulture RS-a Dane Malešević je odbijajući amandmane “Domovine” naveo da se ponaša u skladu s odredbama Ustava RS-a u kojem je naveden “jezik bošnjačkog naroda”.

I pored protivljenja bošnjačkih poslanika usvojen je i Nacrt zakona o zaštiti žrtava ratne torture te, kao i Nacrt zakona o oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela, upućeni u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Vladajuća većina u Narodnoj skupštini RS-a je trećeg dana zasjedanja prihvatila Odluku o zaduženju RS-a u iznosu od 51,3 miliona eura prema Svjetskoj banci po Projektu restruktuiranja Željeznica RS-a.

Usvojena je i Odluka o iznosu garancija do 750 miliona KM, koje može izdati RS-a u 2018. godini javnim preduzećima i lokalnim zajednicama.

Obje ove odluke usvojene su po hitnom postupku, uz amandman po kojem će Vlada RS-a dva puta godišnje informisati Narodnu skupštinu o iznosu izdatih garancija i stanju duga po izdatim garancijama.

Usvojeni su i zakoni zakon o gasu, stranim ulaganjima, banjama, te, između ostalog, o izmjenama i dopunama Zakona o Penzijskom rezervnom fondu RS.

Narodna skupština RS-a nastavit će ovu redovnu sjednicu u utorak, 27. februara.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo