Ekonomija     | 22.02.2018. 15:26 |

TK - Interes investitora za otvaranje novih proizvodnih kapaciteta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. februara (FENA) - Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona razgovarala je s delegacijom Općine Gradačac o realizaciji potencijalne poslovne investicije vrijedne oko deset miliona KM, koja bi značila izgradnju nove fabrike za obradu drveta u Gradačcu, saopćeno je iz kantonalne vlade.

Kako je na sastanku rečeno, riječ je o bosanskohercegovačkoj kompaniji koja ima poslovnu saradnju sa švedskom Ikea-om te osim pogona u Fojnici, u cilju proširenja proizvodnih kapaciteta, planira se izgradnja dodatnih pogona u Gradačcu.

- Gradačac ima prostorne i druge infrastrukturne kapacitete za smještaj ovog proizvodnog pogona koji bi bio dodatni podstrek razvoju privrede Tuzlanskog kantona - rekao je na sastanku općinski načelnik Edis Dervišagić.

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović izrazio je zadovoljstvo iskazanim interesom investitora za ulaganje na području tog kantona.

- Ovakav interes zaslužuje da mi sve naše kapacitete stavimo na raspolaganje i pomognemo eventualnoj realizaciji projekta. Ipak, ono što se javlja kao značajan ograničavajući faktor jeste dostupnost odgovarajućih količina drvne sirovine, posebno ako se ima u vidu da ponuda drvnog sortimenta Javnog preduzeća Šume TK ne može zadovoljiti ni postojeće kapacitete drvoprerađivača s područja našeg kantona te su i oni prinuđeni da uvoze znatne količine drvne sirovine - rekao je Suljkanović.

Sa ovim stavom složili su se i kantonalni ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede te  unutrašnjih poslova Husein Topčagić i Mufid Klinčević, kao predstavnici Javnog preduzeća Šume TK.

- Šume TK se već susreću sa znatno većom potražnjom za drvnom sirovinom nego što to javni šumski fond može da opsluži u ovom momentu. S tim u vezi treba imati u vidu da bi svaka dodatna potražnja ugrozila rad postojećih kompanija u drvoprerađivačkoj industriji, a samim tim i postojeća radna mjesta - rekao je direktor preduzeća Kadrija Omazić.

Dogovoreno je da na narednom sastanku, kada će se razgovarati direktno s investitorima, budu prezentirana konkretna situacija i drvni kapaciteti Tuzlanskog kantona, kako bi se investitor i sam mogao opredijeliti za svoje poslovne aktivnosti.

- Nama kao Vladi sigurno imponira interes investitora da dođu i ulože kapital na području našeg kantona, ali Vlada mora biti osjetljiva i očuvati poslovni ambijent za rad i djelovanje postojećih privrednih društava i radna mjesta koja su u okviru njih već otvorena - zaključio je premijer Suljkanović.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Završen Glavni projekt za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

Kapitalni projekti u fokusu Vlade TK za 2024. godinu

Vlada TK podržava razvojno-investicijski projekt u Banovićima, novi pogon kompanije 'Alma Ras'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana