Bosna i Hercegovina     | 22.02.2018. 12:25 |

Sveučilište u Mostar započinje reformu nastavnog procesa

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 22. veljače (FENA) - Senat Sveučilišta u Mostaru prvi put u svojoj povijesti održao je tematsku sjednicu posvećenu nastavi i nastavnim procesima.

Uoči početka sjednice, rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić rekao je kako se radi o strateškoj sjednici kojom se otvaraju reformski procesi unutar nastavnog procesa kako bi se nastava i nastavni proces na mostarskom sveučilištu približili europskim standardima.

- Na Sveučilištu u Mostaru odvijat će se nastava u integriranom smislu, a to znači da ćemo primjenjivati ista pravila, procedure i sve što je vezano za nastavu. Današnjim danom započinje reforma tog segmenta rada i proces približavanja Sveučilišta europskim standardima - kazao je rektor Tomić.

Istaknuo je kako će aktivnu ulogu u reformi nastavnog procesa imati i studenti.

- Kako bi se pripremili za europske standarde, danas ćemo analizirati sve preporuke koje su nam došle od institucionalne akreditacije koje je provela Agencija za visoko obrazovanje i kvalitetu BiH, kao i sve prijedloge koje je uputila Međunarodna akreditacijska skupina koja je posjetila i izvršila reakreditaciju Sveučilišta - kazao je Tomić.

Pomoćnica rektora za nastavu, studente i pravna pitanja Vesna Kazazić kazala je da će se raspravljati o pet tematskih cjelina koje čine nastavni proces, a sve s ciljem podizanja kvalitete nastave i obrazovanja stručnjaka s prepoznatim profilima koje zahtjeva tržište rada.

- Prva tematska cjelina o kojoj će se raspravljati su nastavnici u znanstveno nastavnim i umjetničko-nastavnim zvanjima. U okviru tog segmenta govorit će se o pedagoškim kompetencijama, o potrebi da se Sveučilište kadrovski jača te da prima mlade asistente - kazala je Kazazić.

Dodala je kako je drugi važan segment kvaliteta nastava, a u tom smislu, kako je rekla, ima puno prijedloga koji će ići u pravcu uvođenja novih studija koji su potrebni na tržištu rada.

- Radit će se i inovirati novi nastavni programi, umrežavat će se doktorski studiji s doktorskim studijima inozemnih sveučilišta, stvarat ćemo uvijete za organiziranje studija na engleskom jeziku - naglasila je.

Kazazić je rekla kako je treći segment nastavni proces u užem smislu, četvrti segment je infrastruktura, a posljednji segment su pravni akti.

- Raspravljat ćemo o nastavnim planovima i programima, o inovacijama tih programa sukladno novim tehnologijama na tržištima rada, zatim o nastavnim metodama te o opremljenosti učionica i laboratorija na Sveučilištu - zaključila je Kazazić.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

'Mjera mora' predstavlja BiH na svjetskoj pozornici Venecijanskog bijenala (VIDEO)

Dan otvorenih vrata Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg

Završen SMART Campus Hackathon by SUMIT 2023.

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu