Svijet     | 22.02.2018. 11:38 |

Egipat nakon najave o četverodnevnom otvaranju, iznenada zatvorio prijelaz Rafah

FENA Internet

KAIRO, 22. februara (FENA) - Egipat je objavio u srijedu navečer  iznenadno zatvaranje graničnog prijelaza Rafah s pojasom Gaze, samo nekoliko sati nakon što ga je otvorio i navodno bi trebao ostati otvoren četiri dana, saopćila palestinska ambasada u Kairu.

Ambasada navodi u saopćenju da su je egipatske vlasti obavijestile o neočekivanom potezu da će prijelaz biti zatvoren, ne pružajući nikakve razloge za iznenadnu odluku.

Ambasada je objavila u utorak navečer da će prijelaz biti otvoren četiri dana, počevši od srijede.

To je dalo nadu hiljadama Palestinaca blokiranih na aerodromu u Kairu i obje strane prijelaza Rafah da će biti u stanju da putuju u i iz pojasa Gaze. Nova odluka izazvala je zabunu među blokiranim Palestincima.

U saopćenju se navodi da je ambasador Diab al-Louh formirao krizni štab kako bi nadzirao situaciju i sigurnost blokiranih Palestinaca, posebno onih koji putuju kroz Sinajsku pustinju iz Kaira prema granici s Gazom, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

On je zatražio od Palestinaca da ne putuju noću zbog opasnosti povezanih s prisustvom naoružanih grupa na Sinaju.

Isti scenarij desio se prije dvije sedmice kada je Egipat objavio otvaranje prijelaza na četiri dana, ali ga je iznenadno zatvorio već prvog dana, što je rezultiralo gomilanjem stotina Palestinaca koji su željeli da se vrate u Gazu ili na kairskom aerodrimu ili na graničnom prijelazu.

Egipat otvara prijelaz, koji je jedini prozor Gaze prema vanjskom svijetu, na nekoliko dana svakih mjesec ili dva kako bi omogućio putovanja u, kako ih naziva humanitarnim slučajevima, uključujući ona za učenike koji se školuju u inostranstvu, ljude s radnim dozvolama i dozvolom boravka u drugim zemljama i  pacijente koji traže liječenje izvan pojasa Gaze.

Prijelaz bi trebao raditi kontinuirano kada Palestinske vlasti preuzmu kontrolu nad pojasom Gaze, koji je trenutno pod Hamasovim vlašću, u okviru procesa pomirenja između vladajućeg pokreta Fatah i  Hamasa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Albares: Sve članice EU trebale bi koordinirano priznati palestinsku državnost

Evropska unija će pružiti milijardu eura hitne kratkoročne makrofinansijske pomoći Egiptu

Sanchez se sastaje s kolegama iz EU u pokušaju pridobijanja podrške palestinskoj državi

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta