Kultura     | 22.02.2018. 09:08 |

Novi naslovi iz online knjižare Knjiga.ba

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. februara (FENA) -Najveća online knjižara  Knjiga.ba za ljubitelje knjige izdvojila je nekoliko  novih i  zanimljivih naslova.

Ove sedmice Knjiga. ba preporučuje, između ostalih, naslove "Alahimanet, čaršijo!"  autora Dragana Pavelića, "Vražiji nakot -  Ishodišta iz književno-filosofskog dela Radomira Konstantinovića "   autora Bore Ćosića i "Traganje" autora Almina Kaplana.

"Alahimanet, čaršijo!" u  romanesknoj književnoj formi priča  sudbine nekolike sarajevskih  i došljačkih  obitelji ranih pedesetih i šezdesetih godina dvadesetog stoljeća (vrijeme između dvaju kongresa partije). Slike i sadržaji slika ove pripovijesti naglašene su u ambijentalnosti. U ovome djelu prepoznaje se autorov kreativni kontinuitet iz prethodnih romana: "Sarajlije" (2001), "Proljeće u Karolinental" (2009) i "Knjiga o krilatom fratru" (2015). Oni su pronašli svoju čitalačku publiku.

"Vražji nakot" posvećen je nedavno preminulom beogradskom prozaiku i filozofu Radomiru Konstantinoviću, autoru niza modernistički koncipiranih romana, velikoga višesveščanoga esejističkog djela "Biće i jezik" i, prije svega, nenadmašne Filosofije palanke. U nadahnutoj žanrovskoj miksturi Ćosić tematizira ne samo Konstantinovićev život i djelo već i sudbinu svih intelektualaca koji ne pristaju na podređivanje zovu tribalističkih ideologija, inzistirajući na duhovnoj i umjetničkoj slobodi.

"Trganje" Almina Kaplana je knjiga o djetinjstvu koje se odvija krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Svijet u kojem se pokušava biti djetetom srušit će se u jednom krvavom ratu koji se u prvom dijelu romana nagovještava kroz detalje iz svakodnevnog života. "Trganje" je knjiga sjećanja na jedno čudesno vrijeme koje se zove djetinjstvo.
 
Zainteresovani i ostale zanimnjive naslove mogu pronaći na sajtu knjižare na adresi Knjiga.ba

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Knjiga.ba - Novi naslovi u junu

Roman Hazima Hadžića „Da vam Minka nešto kaže" najtraženija knjiga

Knjiga.ba predstavila tri zanimljiva naslova za najmlađe

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana