Najave     | 22.02.2018. 07:34 |

Sjednica VSTV-a BiH - Preporuke Peer Review misije ponovno u fokusu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. februara (FENA) - Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je za danas sjednicu na kojoj će, uz ostalo, biti razmatrane preporuke TAIEX ekspertske Peer Review misije u BiH o procedurama i kriterijima za imenovanje sudija i tužitelja.

Preporuke u sklopu Peer Review misija (Misija procjene stanja koju organizira Evropska komisija) ponovno su na dnevnom redu VSTV-a BiH i trebale bi biti finalizirane, nakon razmatranja na posljednjoj sjednici.

Kako je Feni rečeno iz VSTV-a BiH, radi se o preporukama koje su u vezi s izmjenama Poslovnika VSTV-a, a tiču se unapređenja procedura i kriterija za imenovanje sudija i tužitelja u BiH.

U ovoj instituciji očekuju da će spomenute preporuke biti usvojene do utvrđenog roka - 28. februara.

Prema prijedlogu dnevnog reda, VSTVBiH bi se, istovremeno, trebao očitovati o Prijedlogu Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, kao i EU - projektu „Borba protiv organiziranog kriminala - zapadni Balkan“.

Na dnevnom redu je i Informacija u vezi s Drugim sastankom Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost - Pregledom aktivnosti i informacijama koje treba dostaviti Evropskoj komisiji.

Nakon razmatranja Informacije sa sastanka u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) na posljednjoj sjednici VSTV-a BiH, članovima ovog regulatornog tijela bit će prezentirana Analiza potrebnog broja sudijskih pozicija u KSS-u i prostornih kapaciteta za rad tog suda.

Inače, VSTVBiH tokom februara zasjeda svake sedmice kako bi bili ispoštovani rokovi sadržani u Akcionom planu, kao i dinamika u vezi s preporukama Evropske komisije, a naredna sjednica planirana je za 27. februar.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Belgijsko predsjedništvo EU i Evropska komisija pozivaju na hitnu akciju za zaštitu prava palestinske djece

Habota: Evropska komisija poslala ključne poruke građanima i bh. vlastima

Ćudić: BiH mora iskoristiti novi zamah na evropskom putu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom