Bosna i Hercegovina     | 21.02.2018. 20:01 |

Promovirana knjiga „Komandant, smjena, izdaja“ autora Hasana Efendića

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 21. februara (FENA) - U Domu mladih u Sarajevu danas je promovirana knjiga pod nazivom „Komandant, smjena, izdaja“, čiji je autor general Hasan Efendić, prvi ratni komandat Teritorijalne odbrane Republike BiH.  

Knjiga, kako je istaknuto, nosi karakter autobiografske i publicističko-dokumentarističke publikacije. Pisana je lakim i čitljivim stilom i nudi određena saznanja vezana za događaje iz skorašnje prošlosti naše zemlje, a pošto je autobiografska zahvata i Drugi svjetski rat.

Jedan od promotora i recezenata knjige Esad Bajtal je kazao da se radi o autobiografiji, odnosno autorovom hodu kroz njegov život koji on opisuje doslovno i bez emocija, ostaje objektivan i u tom smislu knjiga ima tu neku realnu dimenziju autorskog govorenja.

-  Ratovi se javljaju, traju, ratovi prestaju i zapravo nema razlike između njih. Autor nas ljudski opominje koliko su ratne igre besmislene i da nikome ništa ne donose izuzev bola, patnje i ljudskog poniženja. U tom smislu ovo je jako dobra i objektivna knjiga koja se da čitati i zaslužuje da se autoru oda priznanje upravo zato jer je utrošio dosta energije, snage i znanja da napravi realnu knjigu bez navijačkog oslonca u bilo kom pravcu - kazao je Bajtal.

Knjiga je, po riječima recezenta Muje Kafedžića, sadržajno vrlo bogata i govori o konkretnim događajima i ljudima. Njen autor je neposredni učesnik mnogih od događaja o kojima govori i pri tome iznosi svoje viđenje iz pozicije svog oficirskog poziva.     

Autor Hasan Efendić je naveo da je među ostalom zabilježio svoja prosuđivanja, viđenja i doživljaje profesionalnog čovjeka, vojnika.  

- Istina je, u ovoj tiskovini, ima pomalo autobiografskog, putopisnog, autorovog, dakle mog; htijenja ili suprostavljanja, prihvatanja doživljenog ili samo željenog. Ali, nema mržnje. Ni prema kome, niti prema čemu - naveo je Efendić.   

Efendić dosad je objavio tri knjige: Ko je branio Bosnu (1998) Paradržavne tvorevine oslonci uništavanja BiH (2011) Mudžahedini u BiH - borci ili teroristi (2012).

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljena knjige 'Stari most s mjesta događaja' Miroslava Landeke

Predstavljena knjiga 'Osluškujući tišinu' Viktorije Bukovac

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo