Bosna i Hercegovina     | 21.02.2018. 20:06 |

Greminger: U političkom dijalogu se fokusirati na dobrobit građana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. februara (FENA) - Za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine ključno je usmjeriti fokus na dugoročnu korist od političkog dijaloga i kompromisa, a ne na postizanje kratkoročnih političkih poena, istakao je generalni sekretar OSCE-a Thomas Greminger tokom dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini koja je završena danas u Sarajevu, saopćeno je iz OSCE-a.

Generalni sekretar Greminger se sastao s članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem te razgovarao s njima o izmjenama Izbornog zakona, segregaciji i diskriminaciji u obrazovnom sistemu te procesima pomirenja unutar zemlje i regiona.

- Razočarani smo zbog izostanka napretka u donošenju izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH u skladu s nedavnom odlukom Ustavnog suda BiH. Imperativ je da se politički lideri uključe u konstruktivan i transparentan dijalog kako bi se rješenje postiglo prije maja - kazao je Greminger. 

Poručio je da će Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini nastaviti blisku saradnju s ostalim međunarodnim partnerima kako bi podržali dijalog i kompromis, ali da se same strane u dijalogu moraju više zauzeti.

Greminger se takođe sastao sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Josipom Brkićem.

- BiH ostaje istinski i snažan partner OSCE-a. Nastavit ćemo da podržavamo reforme i konstruktivne napore svih strana kako bi ova zemlja krenula naprijed - rekao je tom prilikom.

Generalni sekretar se sastao i s predsjedavajućima Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjenom Tadićem i Borjanom Krišto te s njihovim zamjenicima Barišom Čolakom, Safetom Softićem i Šefikom Džaferovićem.

- Važno je istaći napredak koji je Bosna i Hercegovina postigla u protekloj deceniji uključujući provedbu reformske agende. Međutim, jako sam zabrinut zbog trenutne polarizovane političke klime. Negativna retorika političkih lidera umanjuje sve ono što se do sada postiglo, usporavajući pri tome stvarni napredak - naglasio je.

Greminger je tokom ovog boravka u BiH posjetio i Travnik gdje se sastao s premijerom Srednjobosanskog kantona Tahirom Lendom i ministricom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Katicom Čerkez.

Poručio je da diskriminacija i segregacija u školama štete najvrijednijem resursu BiH, mladima, kao i da je inkluzivni i nediskriminatorni obrazovni sistem ključan za pomirenje i dugoročnu stabilnost.

Tokom posjete Srednjoj školi Vitez i Mješovitoj srednjoj školi Vitez, sastao se s direktorima i razgovarao s učenicima.

- Ovi mladi bistri umovi predstavljaju budućnost ove zemlje. Oni zaslužuju jednake mogućnosti i kvalitetno obrazovanje - kazao je Greminger. 

Zajedno sa šefom Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruceom G. Bertonom, on je danas u Sarajevu predstavio izvještaj Misije OSCE-a u BiH “Praćenje procesuiranja predmeta korupcije u BiH - prva procjena“.

- Korupcija je fenomen koji je u srži velikog broja problema koje susrećemo u našim društvima. Ona slabi privredu, podriva demokratiju i vladavinu prava. Ona takođe narušava povjerenje građana u organe vlasti. Borba protiv korupcije je dugoročan proces koji zahtjeva odvažno vodstvo, promjenu vrijednosti i angažman svih nas - poručio je.

Greminger se takođe sastao s predstavnicima međunarodne zajednice i civilnog društva u BiH, kao i s članovima Misije OSCE-a.

Tokom posjete, u pratnji generalnog sekretara OSCE-a bili su šef Misije OSCE-a u BiH Bruce G. Berton i Nicola Minasi, ambasador Italije kao države koja predsjedava OSCE-om u 2018. godini.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Članovi Sjevernoatlantskog vijeća u dvodnevnoj posjeti Sarajevu

Predsjednica Slovačke Republike Zuzana Čaputová u posjeti BiH

Predsjednica Slovačke Republike Zuzana Čaputová 14. decembra u posjeti BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom