Kultura     | 21.02.2018. 18:47 |

Predstavljena knjiga o 'komunističkom progonu kardinala Alojzija Stepinca'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21.februara (FENA) - U organizaciji Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu predstavljena je knjiga "Komunistički progon i mučeništvo blaženoga Alojzija Stepinca" postulatora kauze i autora mons. dr. sc. Juraja Batelje.

Na predstavljanju, među brojnim svećenicima, časnim sestrama, bogoslovima i drugim osobama, nazočni su bili kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski; mons. Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u BiH mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski i mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki.

U izlaganju biskup Perić naglasio je da su "novi komunistički vlastodršci" 1945. godine, u namjeri da "obezglave i rasprše vjerničko stado u svojoj totalitarnoj despotovini koju su nazvali 'narodnom republikom'", "navalili na biskupsku hijerarhiju, na pastire" te se osvrnuo na sudbinu nekih biskupa u tom vremenu.

Spomenuo je vrhbosanskog nadbiskupa Ivana Šarića koji se u svibnju 1945. povukao iz Sarajeva u Zagreb, a iz Zagreba u Austriju, gdje je bio suzareditelj biskupa Antona Köstnera u Celovcu za biskupiju Gurk, 5. kolovoza 1945.

Spomenuvši biskupa Josipa Carevića kazao je da se u nerazjašnjenim okolnostima još 9. veljače 1940. podnio ostavku Svetoj Stolici i stavio se nadbiskupu Stepincu na pastoralno raspolaganje, te da je živio u župi Strmec u hrvatskom Zagorju, odakle su ga partizani izvukli i u noći na 10. svibnja 1945. u nekom zagorskom mjestu ubili.  

Biskup Perić govorio je i o blaženom Stepincu ističući da su, okomivši se na njega, "komunistički bezbošci i mrzitelji vjere i Crkve" u crkvenoj hijerarhiji birali središnju osobu toga episkopata.

Osvrnuo se na razdoblje nedugo nakon obdukcije kardinalovog tijela tijekom kojeg je njegovo srce sačuvano dobrotom liječnika, ali uplitanjem suradnika UDBA-e potom spaljeno, čime je propala svaka mogućnost da bude izloženo u katedrali kao jedinstvena Stepinčeva relikvija.

Kazao je da je komunistima Stepinac bio "opasniji mrtav negoli živ", ponovivši zaključak postulatora mons. Batelje, zabilježen u knjizi, prema kojem uopće nije bilo pokušaja konzervacije tijela jer je u procesu "balzamiranja" cijelo tijelo praktično uništeno, o čemu svjedoči ekshumacija 1993. godine.

Progovorivši o uzroku smrti kardinala Stepinca i o njegovom proglašenju mučenikom, biskup Perić je podsjetio da je Kemijski institut sudske medicine Sveučilišta „La Sapienza“ u Rimu, 22. lipnja 1993. konstatirao da su u Stepinčevim kostima, nakon njihove ekshumacije, pronađeni toksični sastojci kadmija, kroma, olova, arsena i antimona, ali da se ne može tvrditi da je trovanje kadmijem, antimonom itd. bilo isključiv uzrok kardinalove smrti, te da bi zbog trovanja bio proglašen mučenikom, "jer su se kroz 14 godina zatvora i zatočeništva u njegov organizam slijevali i drugi uzročnici: stresovi, promjene u organizmu, zalegle bolesti koje se pojave u povoljnim prilikama".  

Nazočnima se obratio i autor mons. Batelja koji je istaknuo veliku ljubav blaženog Alojzija Stepinca prema Crkvi i ljudima u Bosni i Hercegovini.

Na kraju predstavljanja nuncij Pezzuto kazao je da „ okupljanje i sama knjiga žele sabrati oko pojma mučeništva“.

Istaknuo je da blaženi Alojzije nije bio samo mučenik u fizičkom smislu tako što su mu dozirali teške metale, nego puno više: „njegovo trpljenje kao pastira Crkve i voditelja Božjeg naroda“.

Spomenuo je i da u mučeništvo spada kad osoba ne može imati kontakt s osobama koje su povjerene njihovoj duhovnoj skrbi.  

Kardinal Puljić u zaključnoj riječi zahvalio je predstavljačima i svima nazočnima.

- Nikad neću zaboraviti trenutak proglašenja blaženim Alojzija Stepinca u Mariji Bistrici kada je Papa rekao da je blaženi Alojzije nama kompas“, kazao je kardinal Puljić dodajući da je kao dijete 1953. godine, kada je nadbiskup Stepinac proglašen kardinalom, doživio u školi šikaniranje pa ga je otac tješio riječima da to mora izdržati.

Glazbene točke izvodila je operna pjevačica Katarina Kikić uz klavirsku pratnju Daria Vučića, javila je KTA.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Tajnik za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice stigao u Sarajevo

Proslavljena obljetnica mučeništva i proglašenja blaženim Drinskih mučenica

Biskup Tomo Vukšić imenovan nadbiskupom koadjutorom Vrhbosanske nadbiskupije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo