Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 21.02.2018. 15:16 |

Zenički „Eko Forum“ traži da Tužilaštvo preispita svoju naredbu

FENA

ZENICA, 21.februara (FENA) - Udruženje "Eko Forum Zenica" ponovno će zahtijevati od Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona da uvaži njihove primjedbe i uzme u obzir nepravedno zanemarene činjenice, te da donese novu odluku o provođenju istrage protiv kompanije "ArcelorMittal Zenica".

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona je nedavno donijelo naredbu o neprovođenju istrage protiv privrednog društva "ArcelorMittal Zenica", prema prijedlogu "Eko foruma Zenica" za podnešenje krivične prijave, zbog mogućeg krivičnog djela onečišćenje okoliša i onečišćenje okoliša napravama, u skladu s KZ FBiH, jer „ne postoje osnovi odgovornosti pravne osobe u smislu člana 128. Kaznenog zakona Federacije BiH“.

Ovaj prijedlog Udruženja "Eko forum Zenica" podnesen je septembra 2015.godine, i u njemu je zatraženo da se pokrene krivična prijava protiv privrednog društva "ArcelorMittal Zenica", Ministarstva okoliša i turizma FBiH i Federalne uprave za inspekcijske poslove.

“Tužilaštvo nije pravilno primijenilo član 231. Zakona o krivičnom postupku Federacije BiH, te nije pravilno utvrdilo postojanje osnova sumnje o izvršenju krivičnih djela i zahtijevamo od Ureda glavnog tužioca ZDK da preispita naredbu tužilaštva”, kazao je na pres-konferenciji predsjednik upravnog odbora "Eko Foruma Zenica" Samir Lemeš.

On je u svom obraćanju istakao da se izdavanje okolinskih dozvola i planova aktivnosti za prilagođavanje emisija moralo više prilagoditi propisima Evropske unije, nego propisima Federacije BiH koji su znatno blaži u određivanju normi zaštite životne sredine.

Prezentirani su podaci da mjerene emisije zagađenja iz proizvodnih pogona ArcelorMittala su puno veća od dozvoljenih okolinskom dozvolom, tako da su u nekim parametrima zagađenja veća i sedam puta od dozvoljenih federalnih propisa, dok su čak 18 puta veća od onih dozvoljenih u Evropskoj uniji.

"Treba znati da su zagađenja zraka, s pogona Koksara u kompaniji ArcelorMittal, čak 8,5 puta veće od dozvoljenih okolinskom dozvolom ili 17 puta veće od dozvoljenih propisima FBiH, a 43 puta veće od onih dozvoljenih na području Evropske unije", kazao je Samir Lemeš, te napomenuo da tužilaštvo bi trebalo preispitati donesenu "naredbu o neprovođenju istrage".

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

New Delhi na vrhu liste najzagađenijih gradova na svijetu

WMO - Klimatske promjene i zagađenje zraka moraju se rješavati zajedno

Forum građana Zenice obilježio 834. godišnjicu objave Povelje Kulina bana

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana