Ekonomija     | 21.02.2018. 13:45 |

U strukturi zaposlenosti zapadnog Balkana preovladavaju neproizvodne djelatnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. februara (FENA) - Iako se region zapadnog Balkana suočio s dramatičnim padom zaposlenosti u periodu nakon svjetske ekonomske krize, od 2008. do 2011. "situacija se popravila u narednih pet godina i do 2016. ukupan broj zaposlenih je ponovo dostigao 6,5 miliona što predstavlja povećanje od 8,9 posto", navedeno je u nedavno objavljenom izvještaju "Tržišta rada na zapadnom Balkanu: učinak, uzroci i moguće politike" kojeg je naručio projekt "Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja" (ESAP) Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).

Vođa tima projekta ESAP Nand Shani naveo je su promjenama u stopama zaposlenosti u periodu između 2010. i 2016. u šest ekonomija zapadnog Balkana najviše doprinijeli proizvodni, građevinski i obrazovni sektor, stručne i naučne djelatnosti, javna uprava i poljoprivreda.

- U strukturi zaposlenosti, ipak, preovladavaju neproizvodne djelatnosti što ukazuje na to da region treba da poveća konkurentnost i poboljša orijentaciju tržišta te radi na razvoju i jačanju postojećih lanaca vrijednosti - rekao je Shani. 

Dodao je da ostaju brojna pitanja, kao što su veliki udio neformalnog zapošljavanja, visoka stopa nezaposlenosti omladine, veliki udio dugoročne nezaposlenosti i niska stopa učešća žena u radnoj snazi, što ukazuje na veliki neiskorišten ljudski potencijal koji bi mogao podstaći ekonomski rast i prosperitet.  

Ekonomije zZapadnog Balkana su prethodnih godina zabilježile i značajan napredak na polju institucionalnih reformi tržišta rada kojima su mnoge od njih smanjile troškove otpremnina i povećale fleksibilnost sistema pregovaranja o platama, kao i fleksibilnost tržišta rada, a propise na polju zaštite radnih mjesta učinile manje restriktivnim, piše u izvještaju.  

Cilj "Platforme za zapošljavanje i socijalna pitanja" je jačanje regionalna saradnje i institucionalnih kapaciteta državnih uprava, organizacija radnika i poslodavaca te da im se omogući da pripreme i efikasno provedu reforme socijalne politike i politike zapošljavanja u procesu pristupanja Evropskoj uniji. 

Projekat ESAP, koji je vrijedan tri miliona eura, finansira Evropska unija, a zajedno ga realiziraju Vijeće za regionalnu saradnju i Međunarodna organizacija rada u ekonomijama zapadnog Balkana. Projekt traje tri godine, od marta 2016. do aprila 2019., a projektni tim se nalazi u Sarajevu, saopćeno je iz RCC-a.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Dani otvorenih vrata za dodjelu grant sredstava za institucije, organizacije i pojedince

Gitman: Rusija sve više zasijava političke podjele na Zapadnom Balkanu

Metsola: Ne možemo biti jača, stabilnija i prosperitetnija unija bez Zapadnog Balkana

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana