Svijet     | 21.02.2018. 10:30 |

Francuska podržala prijedloge Abbasa o sazivanju mirovne konferencije

FENA Internet

RAMALLAH, 21. februara (FENA) – Francuska je podržala ideje koje je iznio palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u svom obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija u utorak, izjavio je u srijedu stalni predstavnik Palestine u Ujedinjenim nacijama Riyad Mansour.

Govoreći za radio stanicu Glas Palestine, Mansour je izjavio da je Pariz pozdravio prijedloge po pitanju sazivanja međunarodne mirovne konferencije i stvaranja novog mirovnog mehanizma, izražavajući spremnost da ih razmotri. 

Mansour je kazao da će međunarodni Kvartet za bliskoistočni mirovni proces razmotriti svoje proširenje i pripreme za sastanak na visokom nivou, ukazujući na brojne opcije kao što je sazivanje međunarodne mirovne konferencije čiji će domaćin biti Francuska ili Rusija.

Kvartet trenutno čine UN, Evropska unija, Rusija i Sjedinjene Države, dok Washington utiče na sve njegove odluke.

Pozvao je Vijeće sigurnosti da ozbiljno shvati inicijativu palestinskog predsjednika i da započne s konkretnim mjerama njene provedbe na terenu, ukazujući da palestinsko rukovodstvo želi mirovni proces koji bi okončao okupaciju unutar fiksnog vremenskog okvira, pored punopravnog članstva Palestine u UN-u.

Kazao je da je generalni sekretar UN-a podnio Vijeću sigurnosti izvještaj na 43 stranice radi rasprave o međunarodnoj zaštiti palestinskog naroda pod izraelskom okupacijom, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Češka - Prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu 300.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu

Evropska narodna stranka danas podržava izbor von der Leyen za drugi mandat na čelu EK

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo