Svijet     | 21.02.2018. 09:19 |

Sjeverna Koreja u posljednji minut otkazala susret s Penceom

FENA Internet

WASHINGTON, 21. februara (FENA) - Američki potpredsjednik Mike Pence trebao je održati istorijski sastanak sa sjevernokorejskim zvaničnicima tokom Zimske Olimpijade u Južnoj Koreji, ali je vlada Kim Jong Una otkazala susret u posljednji minut, saopćila je Trumpova administracija u utorak.

Potencijalni sastanak Pencea i sjevernokorejskih zvaničnika bio je najočekivaniji trenutak boravka američkog potpredsjednika u  Pyeongchangu, gdje je predvodio američku delegaciju na ceremoniji otvaranja Olimpijade. Uoči Penceove posjete, zvaničnici Trumpove administracije saopćili su da nisu tražili nikakav susret sa sjevernokorejskim predstavnicima, ali su očigledno ostavili otvorenom mogućnost da se takav sastanak desi.   

Nije bilo nikakvih pokazatelja da je sastanak bio planiran - i potom otkazan po kratkom postupku - do utorka, više od sedmice nakon Penceovog povratka u Sjredinjene Države. State Department je saopćio da je Pence bio "spreman da iskoristi tu priliku", ali da bi tokom takvog susreta insistirao da Pyongyang odustane od svojih programa nuklearnog oružja i balističkih projektila.

- U posljednji minut, sjevernokorejski zvaničnici odlučili su da se ne održi takav sastanak. Žalimo što nisu uspjeli da iskoriste tu priliku - izjavila je glasnogovornica  State Departmenta Heather Nauer, prenosi Associated Press.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Lideri Trojke: Prijetnje državi su prijetnje entitetima

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo