Bosna i Hercegovina     | 21.02.2018. 10:26 |

Negiranje bosanskog jezika je negiranje bošnjačkog naroda, ali i države BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. februara (FENA) - Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika (21. februar) ističe da je bosanski jezik, koji ima svoje utemeljenje u stotinama godina historije BiH kulturna, naučna i povijesna činjenica i jedino tako ga treba promatrati i istraživati.

- Dakle radi se o bosanskom jeziku kao priznatoj činjenici na svim slavenskim katedrama u svijetu, činjenici koja je kodifirana u svijetu, činjenica koja je kanonizirana u književnosti, filmskoj, pozorišnoj i svakoj drugoj umjetnosti. Neshvatljivo je da se Bošnjaci pokušavaju demonizirati samo zato što sebe legitimiraju bosanskim jezikom. Ne postoji nijedan fenomen svijesti kroz koji se bolje oslikava bošnjačka prošlost, sadašnjost i budućnost nego što je to bosanski jezik. Naziv bosanski jezik jeste aspiracija i na državu BiH jer je nastao na bosanskohercegovačkoj zemlji – navodi se.

Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada smatraju da je bosanski jezik postao predmet nasrtaja raznih hegemonskih politika. Zato je, naglašavaju, negiranje bosanskog jezika negiranje bošnjačkog naroda, ali i negiranje države BiH.

- Svjesni da je bosanski jezik podložan asimilaciji jer je praktički državno nezaštićen jezik, svjesni da bosanski jezik nema onaj tretman koji u civiliziranom svijetu jedan jezik ima, svjesni da u bošnjačkom mentalitetu postoje nedoumice u odnosu na vlastiti jezik dajemo otvorenu podršku istraživačima u oblasti bosanskog jezika i književnosti. Pozivamo ih da nastave naučno-argumentirano istraživati i raditi u toj oblasti te objavljivati knjige i znanstvene radove. Stavovi o bosanskom jeziku se mogu iznijeti samo na znanstvenim skupovima, gdje se argumentirano o tome može raspravljati – smatraju.

Napominju da je država BiH ratificirala međunarodnu Konvenciju o ljudskim pravima i slobodama, te je dužna i osigurati sva prava iz tog dokumenta.

- Evropska konvencija direktno zabranjuje diskriminaciju po svakom osnovu, pa i po osnovu jezika. Svaka diskriminacija se zabranjuje i direktno je tuživa u Međunarodnom sudu u Strazburu. BiH mora usuglasiti Ustav s tom konvencijom da bi se mogla izboriti sa svim negativnim pojavama koje se dešavaju i u oblasti jezika - ističe se.

U saopćenju za javnost pozivaju sve relevantne akademske i kulturne institucije na institucionalnu borbu za bosanski jezik iz koje će proizlaziti najbolji elementi njegove zaštite.

- Jer izgubiti jezički identitet znači izgubiti nacionalni, porodični, ljudski, kulturni,  identitet - navode iz Institut za istraživanje genocida Kanada povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika.  

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Međunarodni Dan maternjeg jezika obilježen i u školama u Brčkom

U TK održana manifestacija 'Jezik moj bosanski'

Maternji jezik se čuva čitanjem, pisanjem i obrazovanjem

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo