Bosna i Hercegovina     | 20.02.2018. 15:51 |

Vrankić: Revidirati Zakon o javnim nabavkama BiH

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Glavni revizor Ureda za reviziju institucije Bosne i Hercegovine Dragan Vrankić kazao je danas novinarima u Sarajevu da Zakon o javnim nabavkama zaslužuje sveobuhvatno revidiranje jer njegovi nedostaci primjećeni u primjeni zakona često budu uzročnik problema u sistemu javnih nabavki.

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH poslanici razmatraju revizorske izvještaje za 2016. godinu za deset državnih institucija koje su dobili mišljenje s rezervom uz skretanje pažnje, a poslanici su najviše upozoravali na propuste upravo u sistemu javnih nabavki.

Vrankić je podsjetio da se svake godine revidira rad svih 74 bh. institucije, dok primjera radi u Federaciji ima oko 2.000 korisnika koje je potrebno revidirati, ali se godišnje revidira oko 80 institucija i neke nisu još došle na red, dok neke neće ni za 10 godina, tvrdi Vrankić.

- Naša stalna prisutnost i preporuke koje smo davali doveli su do toga da situacija nije tako alarmantna i tako loša kao što se želi prikazati ili kao što se to često želi koristiti u političke svrhe. Problemi se odnose na javne nabavke, sistemsko rješenje Zakona o policijskom dodatku te kapitalna ulaganja - istaknuo je glavni revizor.

Kazao je da to već traje godinama i ovi problemi ne mogu se samo adresirati na ovih deset institucija, nego se radi o elementima sistemske prirode koje u prvom redu treba rješavati Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH koja donosi zakone.

Napomenuo je da svako kršenje zakona nema elemente krivičnog djela kao primjer navodeći da neka institucija provede tender i izabere najboljeg ponuđača, ali revizori utvrde da nisu bile tri nego dvije ponude na tenderu, a Zakon o javnim nabavkama propisuje tri ponuđača.

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikola Špirić predložit će, kazao je, zaključak kojim bi Predstavnički dom trebao zatražiti od Vijeća ministara da osigura funkcioniranje sistema zajedničkih nabavki za policijske agencije.

- To znači da bi policijske agencije trebale omogućiti Agenciji za policijsku podršku da vrši svoj mandat koji se odnosi na provođenje objedinjenih nabavki - pojasnio je Špirić, podsjećajući da Agencija uspostavljena prije deset godina, ali još nije stavljena u funkciju.

Ukazao je i da nije dobro što sve policijske agencije i Ministarstvo sigurnosti imaju mišljenje s rezervom te smatra da je potrebno naći načina i potaknuti institucije da naredni izvještaji budu bolji, ali i poslaničke rasprave usmjeriti da idu u pravcu pronalaska rješenja, a ne traženja krivca. 

Poslanik Nezavisnog bloka Salko Sokolović također je upozorio da su za sve institucije sistemski problem javne nabavke te je pozvao Vijeće ministara da prati šta se radi u toj oblasti.

Rasprava o revizorskim izvještajima nastavljena je nakon dvije pauze, a mišljenje s rezervom dobili su ministarstva odbrane, sigurnosti i vanjskih poslova, Granična policija, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, Tužilaštvo, Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) te Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV).

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Predstavnički dom PSBiH o aktuelnoj političkoj situaciji u institucijama BiH

Danas hitna sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Za sutra zakazana hitna sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana