Bosna i Hercegovina     | 20.02.2018. 15:35 |

Borenović: Korupcija ugrožava normalan razvoj društva

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 20.februara (FENA) - Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović prisustvuje godišnjem Izvršnom sastanku lidera IDU - Međunarodne demokratske unije, najjače internacionalne političke organizacije ‎koja okuplja partije centra i desnog centra iz cijelog svijeta.

Uz prisustvo delegacija više od 50 partija, tokom dvodnevne konferencije u Salamanki i Madridu, čiji je domaćin vladajuća Narodna partija Španije razgovara se o budućim trendovima u vanjskoj i sigurnosnoj politici‎, oblikovanju prihvatljivih političkih profila i modernim komunikacijama, borbi protiv korupcije, poštovanju međunarodnih principa i izazovima društvenih fragmentacija.

Prvog dana zasjedanja, govoreći o ‎trenutnim izazovima, predsjednik PDP Branislav Borenović istakao je da je korupcija najizraženija pošast koja usporava i ugrožava normalan razvoj društva i najnegativnije utiče na budućnost, posebno mladih generacija, saopćeno je iz PDP-a.

Borenović je jasno ukazao „da po pitanju unilateralnih primjera za sticanje međunarodnog suvereniteta bilo kakvi postojeći izuzeci mogu da ospore principe međunarodnog prava u budućnosti, te istakao značaj i pozdravio napore koje čini Srbija u prevazilazenju pitanja kosovske samoproglašene nezavisnosti“.

Izvršni komitet će drugog dana zasjedanja birati novog predsjednika, a očekuje se da će u punopravno članstvo biti primljene Srpska napredna stranka iz Srbije, HDZBiH i HDZ 1990 ‎iz BiH, BJP iz Indije i PRO iz Argentine.

IDU, čiji je PDP punopravni član već više od 10 godina, čini više od 80 partija iz 60 zemalja, od kojih su najpoznatije Republikanska stranka iz SAD, CDU i CSU iz Njemačke, konzervativne partije iz Velike Britanije, Kanade i Norveške‎, Fides iz Mađarske, OVP iz Austrije.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost PDP-a

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Saopćenje za javnost PDP-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'