Ekonomija     | 20.02.2018. 15:34 |

Poljoprivrednicima problem korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 20. februara (FENA) - Jedan od gorućih problema privrednika koji su registrovali svoje obrte i zaposlili se u vlastitom gazdinstvu na području Tuzlanskog kantona je korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta, odnosno zahtjev za reviziju ugovora o njegovom korištenju.

Iako ima puno zainteresovanih privrednika sa vlastitim obrtom za to zemljište, njih nerijetko koriste treće osobe za proizvodnju i prodaju stočne hrane.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla Suad Selimović rekao je da je potpisivanje ugovora bilo davno i da je veliki broj poljoprivrednika napustio tu djelatnost.

- Jedan dio njih je otišao iz zemlje a ima slučajeva i da se ti ugovori vode na umrlim osobama, te je neophodno uraditi reviziju prije početka sezone da to poljoprivredno zemljište bude stavljeno na raspolaganje poljoprivrednicima s registrovanim obrtima - dodao je Selimović.

Aljo Mevkić iz općine Živinice već tri godine ima stočnu farmu u Dubravama sa 12 muznih grla, ali se žali na nedostatak državnog poljoprivrednog zemljišta.

Naveo je da već tri godine pokušava da dođe do zakupa ali ih općina ne prepoznaje i vjerovatno će uskoro morati da se odjavi.

Haso Kamberović iz Gradačca bio je prisiljen zbog problema sa zemljištem rasprodati 40 od 100 grla, a pribojava se da će morati nastaviti sa prodajom.

Po njegovim riječima, zemljištem trenutno nelegalno raspolažu stečajni upravnici koji ga daju pojedincima koji ga onda dalje daju pod zakup. 

Održivost poljoprivrednih obrta ugrožava i poskupljenje goriva, odnosno akcize i plaćanje cijene industrijske struje na mljekarskim farmama.

Selimović je kazao da je poljoprivrednicima najavljeno da će registracijom obrta morati izmjestiti svoja strujna mjesta što će dodatno povisiti cijenu mlijeka i troškove na gazdinstvu.

- Naši poljoprivrednici nemaju plavi dizel i druge subvencije za gorivo kao oni u RS-u pa se od resornih ministara očekuju rješenja u pravcu smanjenja ovih troškova. Kada je riječ o Programu novčanih podrški u 2018. bit će zatraženo urednije plaćanje premije za mlijeko, te povećanje poticaja po stočnom grlu, naveo je Selimović.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1477

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1ZNh9an98Vkiw4p3LQVtktt47sHjrWmAe?usp=sharing

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

KSB: Vlada planira sredstva za pokriće štete poljoprivrednicima uzrokovane snijegom i mrazom (VIDEO)

Nove demonstracije farmera u Briselu

Poljski farmeri blokirali puteve širom zemlje

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta