Bosna i Hercegovina

Herceg upozorio na neodrživost sustava financiranja za školstvo i zdravstvo

Tekst: Mladenka Krilic, Foto FENA/Emanuel Soca

MOSTAR, 20. veljače (FENA) - Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg upozorio je u utorak na stalno povećavanje i izdvajanje proračunskih i izvanproračunskih sredstva iz te županije za školstvo i zdravstvo što na prati poboljšanje materijalnog statusa uposlenih u tim oblastima. 

- Anomalija sustava u BiH, a koja se manifestira najbolje u HNŽ-u, jeste da imamo stalno povećanje i izdvajanje proračunskih i izvanproračunskih sredstava, svake godine sve više, i za školstvo i za zdravstvo, a paralelno tome ne prati ga poboljšanje materijalnog statusa zdravstvenih, odnosno djelatnika u školstvu - ocijenio je predsjednik Vlade HNŽ-a.

On je na tiskovnoj konferenciji, upriličenoj nakon potpisivanja Kolektivnoga ugovora za djelatnost srednjoškolskog odgoja i obrazovanja na području te županije, podsjetio kako je rebalans financijskoga plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a od 9,5 milijuna maraka u potpunosti usmjeren prema zdravstvenim ustanovama. 

U tom kontekstu, rekao je kako će se i danas sastati vladin pregovarački tim s ciljem priprema za skori početak pregovora sa sindikatima zdravstva.

Podsjetio je kako trenutno u HNŽ-u ima 4000 uposlenih u zdravstvu i 3 500 angažiranih uposlenika u školstvu.   

-  To preračunato na godišnjoj razini iznosi 65 milijuna za školstvo i 135 milijuna za zdravstvo – naglasio je Herceg, zaključivši kako je takav sustav neodrživ.

Govoreći o rješavanju statusa zaposlenika hotela "Ero", Herceg je rekao kako je činjenica da Vlada HNŽ-a kupuje objekt i zemljište, dok je rješavanje statusa oko 60 djelatnika "Ere" na Gradu Mostaru i Federaciji BiH.

- Nadam se da će biti razumijevanja na razini Vlade FBiH koja ima kapacitete i mogućnosti da to riješi – zaključio je Herceg. 

(FENA) I.B.