Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Ekonomija     | 20.02.2018. 14:38 |

Planom proljetne sjetve TK predviđeno da se zasije 52.014 ha zemljišta

FENA

TUZLA, 20. februara (FENA) - Planom proljetne sjetve  za 2018. godinu koji je  danas usvojila Vlada Tuzlanskog kantona, predviđeno je da se na području tog kantona žitaricama, povrtnim, industrijskim i krmnim biljem zasije ukupno 52.014 ha zemljišta.

Pomoćnik ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo TK Samid Šarac izjavio je na konferenciji za medije da će  žitarice biti  najznačajnija povrtna kultura, a njima će, kako je rekao, biti zasijano  22.332 ha, odnosno 42,93 posto od ukupnog plana sjetve.

Kukuruzom kao najznačajnijom kulturom u zrnu planirano je da se zasije 21.643 ha, odnosno 41,61 posto.

Kada je u pitanju sjetvena struktura po općinama, u odnosu na prethodne dvije godine došlo je do blagog povećanja sjetvenih površina, konstatovao je Šarac.

Naveo je  da je za realizaciju ovog plana predviđeno da se utroši oko 62 miliona KM, ali i da njegova realizacija zavisi od vremenskih uvjeta.

Šarac također ističe da su na tržištu TK osigurane  dovoljne količine repromaterijala za uspješnu realizaciju Plana proljetne sjetve, koji je  sačinjen  na osnovu općinskih planova za proljetnu sjetvu.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'