Bosna i Hercegovina     | 20.02.2018. 14:15 |

Međureligijska saradnja u Banjoj Luci kroz projekt 'Radost i ljepota vjere'

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 20.februara (FENA) – Odbor za međureligijsku suradnju, čiji su članovi predstavnici četiri tradicionalne vjerske zajednice koje djeluju u Banjoj Luci, provodi prvi zajednički projekt.

Svake subote tokom ovog mjeseca, u nekoj od vjerskih zajednica, organizovali su predavanja o temi “Radost i ljepota vjere”.

Predavanjima se predstavlja svaka od vjerskih zajednica u ovom gradu – Srpska pravoslavna crkva, Islamska zajednica, Katolička crkva i Jevrejska zajednica.

Dosad su održana predavanja na temu "Život jevrejske žene u Bosni i Hercegovini“, a potom je u znamenitoj džamiji Ferhadiji domaćin bila Islamska zajednica koja se predstavila temom "Ličnost Ibrahima kroz prizmu Kur’ana“. Nakon predavanja domaćini su govorili o obnovi Ferhadije, biseru islamske arhitekture u BiH.

Katolička crkva je priredila predavanje naslovljeno "Promišljanje o oprostu“ kojeg je održala pročelnica katedre moralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu prof. dr. Zorica Maros, javila je Tiskovna agencija banjalučke biskupije (TABB).

U subotu, 24. februara u prostorijama Svetosavske omladinske zajednice pravoslavni svećenik Dragan Grujić održat će predavanje na temu "Molitva Gospodnja“.

Kruna ovog zajedničkog projekta vjerskih zajednica u Banjoj Luci bit će u subotu, 3. marta kada će u Maloj vijećnici Kulturnog centra "Banski dvor“ biti održan zajednički koncert četiriju glazbenih skupina iz vjerskih zajednica koje će se predstaviti izvedbom tardicionalnih duhovnih napjeva.

Koncert će biti otvoren za javnost i kao svojevrsni dar svim građanima Banje Luke, ali i kao pokazatelj kako vjerske zajednice mogu uspješno surađivati na polju kulture.

Odbor je u Banjoj Luci formiran na podsticaj Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Grad Goražde te opštine Čajniče i Pljevlja potpisali izjavu o saradnji na projektima 

Lavrov: Rusija i Kina razgovarat će o dubljoj sigurnosnoj saradnji u Euroaziji

Potpisan Memorandum o razumijevanju između INOBiH i Norveške narodne pomoći

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'