Svijet     | 20.02.2018. 14:07 |

Abbas u Vijeću sigurnosti predstavlja novi palestinski mirovni plan

FENA Internet

RAMALLAH, 20. februara (FENA) - Očekuje se da palestinski predsjednik Mahmoud Abbas tokom govora u Vijeću sigurnosti UN-a  predstavi palestinsku mirovnu inicijativu i plan, saopćio je ministar vanjskih poslova Riyad Malki.

On je izjavio za radio stanicu Glas Palestine da će Abbas preložiti mjere suprotstavljanja agresivnoj američkoj politici iskazanoj prije svega u priznanju Jerusalema kao izraelske prijestonice, preseljenju američke ambasade u okupirani grad, zatvaranju ureda palestinske delegacije u Washingtonu i ukidanje pomoći za Palestince, a posebno UN-ovoj agenciji za palestinske izbjeglice, UNRWA.

Predsjednik će također govoriti o izraelskim represivnim mjerama na okupiranim teritorijama, posebno o politici širenja naselja i rasističkim i diskriminatornim zakonima koje su objavili desničarska izraelska vlada i parlament.

Maliki je kazao da novi palestinski mirovni plan poziva na okončanje jednostranih izraelskih mjera, među kojima su širenje naselja, poništavanje Trumpove odluke o priznanju Jerusalema i pripremu za širu međunarodnu konferenciju na kojoj bi se usaglasile odredbe za pregovore i obavezivanje na dvodržavno rješenje zasnovano na uspostavi nezavisne palestinske države u granicama iz 1967. i s istočnim Jerusalemom kao prijestonicom.

Kazao je da su misli i ideje predsjednika Abbasa koje je iznio u posljednjim govorima i na  sastancima sa svjetskim liderima pretočeni u palestinski mirovni plan koji će biti predstavljen Vijeću sigurnosti, i nakon toga široj međunarodnoj zajednici s nadom da će dovesti do stvaranja mehanizma koji bi omogućio povratak pregovorima.

Očekuje se da se predsjednik Abbas obrati Vijeću sigurnosti na poziv trenutnog predsjedajućeg, Kuvajta, u 10 sati po njujorškom vremenu (16 sati po srednjoevropskom vremenu), prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bećirović-Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije ukazati na globalnu važnost prevencije genocida

Vučić: Krajem travnja na dnevnom redu UN-a rezolucija o genocidu u Srebrenici

Lazzarini: U Gazi se stvara generacija 'izgubljene djece'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'