Bosna i Hercegovina     | 20.02.2018. 12:40 |

SDP-ove izmjene Izbornog zakona neće biti razmatrane po hitnom postupku

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu danas prihvatili da se izmjene Izbornog zakona koje predlaže Socijaldemokratska partija (SDP) razmatraju po hitnom postupku.

Te izmjene predviđaju da se unutrašnji prag na izbornim listama vrati na 10 posto, koliko neki kandidat treba imati od ukupno osvojenog broja glasova neke stranke da bi ušao u zakonodavno tijelo, a ovim izmjenama bi se, kaže poslanik SDP-a Saša Magazinović,osigurala volja i političkih stranaka koje kreiraju izborne liste i volje glasača.

Poslanik Nezavisnog bloka Senad Šepić ipak smatra da bi ovaj prag trebao biti nula jer političke partije već imaju prednost postavljanjem svojih kandidata na liste te je mišljenja da je za taj zakon potrebna redovna procedura.

Tokom pregovora o izmjenama Izbornog zakona unutar Interresorne radne grupe PSBiH zaključeno je da prag treba biti povećan sa 10 na 20 posto te iz Kluba Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Lazar Prodanović pojašnjava da BiH još nema iskustva s pragom od 20 posto.

Dodao je da kada bi prag bio 20 posto u Predstavnički dom PSBiH ne bi prošla samo tri poslanika, u Narodnu skupštinu Republike Srpske četiri poslanika ne bi prošla, a četiri ili pet ne bi prošlo u Predstavnički dom Federalnog parlamenta.

To je demantirao Magazinović, kazavši da su analize koje je SDP uradio pokazale da kandidati prelaze 10, ali ne i 20 posto unutrašnjeg praga.

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Hazim Račić smatra da treba podržati vraćanje praga na 10 posto te je najavio da će podržati i hitnost procedure, ali i suštinu zakona smatrajući da svaki kandidat koji uđe u zakonodavno tijelo treba biti volja građana, a ne bilo kojeg predstavnika stranke ili stranačkih organa.

S druge strane poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) Nikola Lovrinović najavio je da neće podržati bilo kakve izmjene Izbornog zakona koje se direktno ne tiču implementacije odluke Ustavnog suda BiH.

Poslanici će na kraju sjednice odlučiti i o novom roku za dostavlјanje komisijskog izvještaja o izmjenama Izbornog zakona koje predlažu poslanici Nezavisnog bloka, a kojima bi se, smatraju, osigurao transparentniji način izbornog procesa.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana