Bosna i Hercegovina     | 20.02.2018. 13:41 |

Kantonalno tužilaštvo TK-a - Fokus na predmetima korupcije i kriminala

FENA Saopćenje

TUZLA, 20. februara (FENA) - Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona kontinuirano fokus u radu stavlja na predmete korupcije, organiziranog i privrednog kriminala.

Tako je to tužilaštvo 2017. godine podiglo 99 optužnica u predmetima korupcije, organiziranog i privrednog kriminala.

U tim krivičnim djelima se najčešće  utvrđuje da se pribavlja protivpravna  imovinska korist ili nanosi imovinska šteta javnim dobrima, ali  se često  radi i o koristi ili šteti koje nisu  isključivo imovinske prirode, nego i  u vidu omogućavanja određenog povlaštenog položaja ili  nanošenja štete, odnosno teže povrede prava oštećenih lica, poput zapošljavanja u javnom sektoru ili stvaranja nezakonitih pogodnosti pojedincima ili firmama.

Tokom 2017. godine Tužilaštvo je podiglo 48 optužnica protiv 69 osoba za različita krivična djela iz oblasti korupcije. Također, podignuta je 51 optužnica protiv 62 osobe za krivična djela  iz oblasti privrednog kriminala.

Na osnovu optužnica Tužilaštva podignutih u 2017. godini su  donesene 33 osuđujuće presude za koruptivna krivična djela, i to  šest presuda u kojima su izrečene kazne zatvora, jedna presuda u kojoj je izrečena novčana kazna, te 26 presuda u kojima su izrečene uvjetne osude.

Međutim, uz uvjetne presude su u većem broju situacija izrečene ili mjere zabrane,  poput zabrane obavljanja različitih funkcija, ili je od počinilaca oduzeta protivpravna imovinska korist pribavljena krivičnim djelima.

Također, na osnovu optužnica Tužilaštva su u 2017. godini donesene 82  osuđujuće presude za predmete iz oblasti privrednog kriminala, od čega je 18 sa izrečenim kaznama zatvora, četiri s novčanim kaznama i 59 s uvjetnim kaznama, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Jednomjesečni pritvor Semiru Muratoviću za ubistvo Fikreta Durakovića

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana