Ekonomija     | 20.02.2018. 10:53 |

Sarajevo gas a.d. Istočno Sarajevo odgađa najavljenu obustavu transporta gasa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Kompanija Sarajevo gas a.d. Istočno Sarajevo danas je saopćila da odgađa najavljenu obustavu transporta gasa za narednu sedmicu pošto je BH-Gas zatražio dodatno vrijeme za izjašnjavanje o predloženom protokolu, a i za vikend su najavljene veoma niske temperature.

Podsjećaju da je Sarajevo gas a.d. Istočno Sarajevo ranije poslao obavještenje o prekidu transporta gasovodom Karakaj (Zvornik) - Starić (Kladanj) BH-Gasu, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Vladi RS, Vladi FBiH, Ministarstvu za energetiku RS, Ministarstvu energije, rudarstva i industrije FBiH, Vladi KS, Sekretarijatu energetske zajednice u Beču, Regulatornoj komisiji za energetiku RS, Gas-prometu Pale, JP Srbija gasu i KJKP Sarajevogasu. BH-Gas ostao je pri stavu da ne pristane na cijenu transporta koju je odredila Regulatorna komisija za energetiku RS (koja je zakonski obavezujuća za Sarajevo gas a.d. Istočno Sarajevo), a koja je u formi Aneksa 7 data BH-Gasu.

Međutim, iz Sarajevo gasa a.d. Istočno Sarajevo ističu da su radi prevazilaženja problema predložili kompromisno rješenje u formi pProtokola koje predviđa povećanje cijene transporta za 2 KM/1.000 Sm3, što bi za krajnje potrošače predstavljalo povećanje cijene gasa od 0,2 feninga po kubnom metru.

- Ako kompromisno rješenje ne bude prihvaćeno Sarajevo gas a.d. Istočno Sarajevo vrlo nerado najavljuje da će obustaviti transport prirodnog gasa, ali isto tako traži razumijevanje od svih jer je na to prinuđen i nema druge mogućnosti da to riješi - navedeno je u saopćenju iz te kompanije.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!