Bosna i Hercegovina     | 20.02.2018. 10:28 |

Predstavnički dom PSBiH-Hoće li BiH dobiti jedinstveni broj za hitne slučajeve?

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi se izjasniti, na sjednici koja je počela u Sarajevu, o izmjenama Izbornog zakona koje predlaže Socijaldemokratska partija (SDP) po hitnom postupku.

Te izmjene predviđaju da se unutrašnji prag na izbornim listama vrati na 10 posto, koliko neki kandidat treba imati od ukupno osvojenog broja glasova neke stranke da bi ušao u zakonodavno tijelo.

Poslanici bi se danas trebali izjasniti i o utvrđivanju novog roka za dostavlјanje komisijskog izvještaja o izmjenama Izbornog zakona koje predlažu poslanici Nezavisnog bloka, a kojima bi se, tvrde, osigurao transparentniji način izbornog procesa.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović predložio je razmatranje dopuna Krivičnog zakona po hitnom zakonodavnom postupku kojom bi se regulirala krivično-pravna zaštita nacionalnih spomenika.

Na dnevnom redu su u drugom čitanju dopune Zakona o komunikacijama kojim se tretira uvođenje jedinstvenog evropskog broja 112 za hitne situacije na cijeloj teritoriji BiH.

U dopunama zakona navodi se i da je operator telekomunikacija dužan omogućiti svim korisnicima usluga besplatne pozive, SMS poruke na jedinstveni evropski broj za hitne slučajeve 112 i e-pozive, kao i pozive na druge pozivne brojeve za pristup hitnim službama u BiH.

Također, poslanici bi se trebali izjasniti o revizorskim izvještajima za deset institucija koje su dobile mišljenje s rezervom uz skretanje pažnje, a sutrašnjoj sjednici trebali bi prisustvovati i rukovodioci tih institucija jer je to bio zajednički zaključak s prošle sjednice Doma.

Radi se o ministarstvima odbrane, sigurnosti i vanjskih poslova, Graničnoj policiji, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, Tužilaštvu BiH, Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA), Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) te Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV).

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana