Bosna i Hercegovina     | 19.02.2018. 20:47 |

Pupovac: Vrlo je važno razvijati dijalog i saradnju

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 19. februara (FENA) - Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Hrvatske, Milorad Pupovac, danas se u Sarajevu na tribini u organizaciji SPKD „Prosvjeta“, osvrnuo na položaj Srba u Hrvatskoj za koji smatra da u posljednjih pet godina nije unaprijeđen.

- Nakon pet godina zastoja u ostvarivanju prava Srba, odnosno nakon pet godina popriličnih iskušenja u ostvarivanju prava Srba, mi smo sada na nekom novom početku. Kao i sve, tako i ovaj novi početak nije uvijek jednostavan zbog toga što se u društvu zaboravilo šta sve još treba uraditi, koje su to još obaveze koje država ima prema svojim građanima srpske nacionalnosti. Moraćemo se potruditi svi zajedno da se to promjeni i da se vratimo na razdoblje od 2011., 2012. i 2013. godine kada se još bilježio nekakav napredak do ulaska Hrvatske u EU, kada je Hrvatska gledala na to da napreduje na području ljudskih prava, na području manjinskih prava, odnosno evropskih vrijednosti i saradnje sa zemljama u regiji - izjavio je Pupovac novinarima pred početak tribine.

Pupovac je naglasio da je neophodan dijalog i saradnja da bi se sve to moglo nadoknaditi što je moguće bolje. Naveo je da nisu samo Istra ili Rijeka pozitivan primjer gdje su Srbi ostvarili svoja prava.

- U mnogim sredinama, čak i u onim koje su ratom bile pogođene, mi smo uspjeli da Hrvati i Srbi žive u normalnim odnosima, ili da barem njihovi politički predstavnici rade na tome da se odnosi normalizuju i da rade na tome kako da se stvore bolji uslovi života. Imate niz primjera na području Banije, Korduna i Like gdje se to događa - kazao je Pupovac.

Govoreći o nedavnoj posjeti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, Pupovac je ocijenio da je veoma važno je da je došlo do te posjete.

-  Vrlo je važno što se sve dogovorilo prilikom te posjete, a također je vrlo važno da se, i ono što se nije dogovorilo, o tome razgovaralo i općenito da se ušlo u jednu fazu dijaloga  i da je svako preuzeo neku vrstu obaveza. To smo pozdravili od ideje do same realizacije i trudili smo se da tome doprinesemo što je moguće više jer mislim da su zemlje na prostoru bivše Jugoslavije dovoljno štete nanosile jedne drugima, a šteta se nanosi i odsustvom saradnje i odsustvom dijaloga i zato je jako važno da se taj dijalog i saradnja počinju razvijati i da ti zahlađeni odnosi otople i da se gleda kako da se počne raditi nešto što nije na štetu onoga drugoga, nego na zajedničku korist - istakao je Pupovac.

Spomenuo je primjer pruge Zagreb-Beograd koja stagnira i propada u svakom smislu, dok istovremeno druge željezničke linije napreduju.  

- Umjesto da Hrvatska i Srbija to pretvore u zajednički evropski projket, da to rekonstruiraju i dobiju brzu liniju za putnički i teretni saobraćaj, što im je u krajnjoj liniji i obaveza prema evropskim direktivama u smislu da se smanji kamionski prijevoz, a poveća željeznički i drugi prijevozi koji su ekološki čišći, Hrvatska i Srbija još vode neku vrstu ratova, nakon ratova, a to je na štetu jedne i druge zemlje, na štetu građana jedne i druge strane - naveo je Pupovac.

Pupovac je dodao da su rukovodstva sarajevske i zagrebačke Prosvjete danas razgovarali o potpisivanju sporazuma o njihovoj međusobnoj saradnji koji će biti pripremljen do sljedećeg sastanka koji će biti održan u Zagrebu kada će biti i potpisan.       

Predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Savo Vlaški je potvrdio da je ovom prilikom s potpredsjednikom hrvatske „Prosvjete“ Sinišom Tatalovićem dogovorio da se uspostavi saradnja u različitim aktivnostima kao što su razmjena delegacija, izdavačka djelatnost idr.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Napreduju radovi na izgradnji mostarske dvorane, tribine gotove do ljeta (VIDEO)

Večer sjećanja povodom 100. godišnjice smrti Alekse Šantića

U 'Prosvjeti' otvorena izložba posvećena velikom sarajevskom i bh. graditelju Milošu Miladinoviću

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'