Bosna i Hercegovina     | 19.02.2018. 14:06 |

U Bijeljini izgradnja 30 stanova za interno raseljene i izbjeglice

FENA Dušica Stanojević

BIJELJINA, 19.februara (FENA) - U Amajlijama kod Bijeljine danas su počeli radovi na izgradnji dvije zgrade, s ukupno 30 stanova, koje se grade u okviru projekta Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, potprojekat BiH3.

Stanovi su namijenjeni interno raseljenim osobama i izbjeglicama iz Hrvatske koje žele integraciju u ovu lokalnu zajednicu.

-Nadamo se da ćemo nakon završetka ovog projekta uspjeti da stambeno zbrinemo skoro sve korisnike alternativnog smještaja - naveo je ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske (RS) Davor Čordaš. Izrazio je očekivanje da će izgradnja ove dvije zgrade biti završene u roku od godinu dana.

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović istakao je da je Regionalni stambeni program najznačajniji u BiH, te da je njegova ukupna vrijednost više od 100 miliona eura, od čega je najveći dio sredstava donacija Evropske unije i Amerike, dok je dio sredstava osiguran na osnovu kreditnih zaduženja entitetskih ministarstava.

- Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je implementator u ovom projektu, zajedno s resornim entitetskim ministarstvima i lokalnim zajednicima. U okviru ovog potprojekta BiH3 bit će izgrađeno oko 500 stanova, od čega 280 u RS, a 220 u Federaciji BiH - pojasnio je Jović.

Prema njegovim riječima, nakon ove dvije zgrade slijedi i izgradnja zgrade sa 17 stanova, koja će zapravo predstavljati zatvaranje kolektivnih smještaja, što je izuzetnog značaja za ljude koji su oko 20 godina živjeli u njima.

U Bijeljini trenutno živi još 51 porodica za koju resorno ministarstvo u RS-u plaća alternativni smještaj.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Više od 72.000 ukrajinskih izbjeglica trenutno živi u Belgiji

Posljednji dan roka za 1,7 miliona afganistanskih izbjeglica da napuste Pakistan

Srbija: Uručeni ključevi stanova za 250 obitelji izbjeglih iz BiH i Hrvatske

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana