Bosna i Hercegovina     | 19.02.2018. 11:22 |

Osigurati dodatni prostor za rad Kantonalnog suda u Sarajevu

FENA Saopćenje

 

 

SARAJEVO, 19. februara (FENA) - Osiguranje neophodnih uvjeta za rad pravosudnih institucija u Kantonu Sarajevo bila je tema sastanka ministra pravde i uprave KS-a Marija Nenadića, predstavnika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV), te Kantonalnog i Općinskog suda.

Kao najizraženiji problem, naveden je nedostatak prostora za rad Kantonalnog suda u Sarajevu.

Po riječima Nenadića, ponuđeno je nekoliko mogućih rješenja, među kojima, da se izvrši preraspodjela prostora između Kantonalnog i Općinskog suda u zgradi Palate pravde ili da se neka od sudskih odjeljenja smjeste u alternativne prostore kroz njihov zakup. Razgovarano je čak i o mogućnostima izgradnje nove zgrade u kojoj bi bio smješten Kantonalni sud.

Kako je istaknuto, taj problem se usložnio nakon što je Vlada KS-a odobrila dodatno upošljavanje pet sudija u Kantonalnom sudu.

- Razgovori će biti nastavljeni, a do narednog sastanka predstavnici sudova i drugi učesnici ovog skupa obratit će se VSTV-u i Ministarstvu pravde i uprave KS s konkretnim prijedlozima i inicijativama za rješenje ovog pitanja - istakao je Nenadić.

Bilo je riječi i o dinamici iseljenja zatvorskih jedinica iz zgrade sudova u Sarajevu, za što je nadležno Federalno ministarstvo pravde, te brojnim drugim relevantnim pitanjima u oblasti pravosuđa.

Iznesene su, između ostalog, kritike na neadekvatan raspored sudova koji je uspostavljen ranije, u okviru reforme pravosuđa u BiH, a samim tim i u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'