Svijet     | 18.02.2018. 10:27 |

U padu putničkog aviona u Iranu poginulo 66 osoba

FENA Internet

TEHERAN, 18. februara (FENA) - Svih 60 putnika i šestero članova posade u avionu koji je pao na jugu Irana je poginulo, potvrdio je glasnogovornik aviokompanije Aseman Airlines, javlja AP.

Avion tipa ATR-72 iranske aviokompanije Aseman Airlines, koji je letio od Teherana ka gradu Yasuj na jugozapadu Irana, srušio se u blizini zabačene planinske regije Semirom, oko 620 kilometara južno od Teherana.

Državna Press TV javlja da se 66 osoba nalazilo u letjelici, koja je nestala s radara 50 minuta nakon polijetanja s teheranskog aerodroma "Mehrabad".

-Avion se srušio u nepristupačnom planinskom području u blizini grada Semiroma - saopćila je novinska agencija ISNA, pozivajući se na glasnogovornika hitnih službi Mojtaba Khaledija, prenosi Al Jazeera.

Guverner Semiroma je rekao da se spasilački helikopteri ne mogu spustiti na mjesto nesreće zbog guste magle, dok spasilačke službe pokušavaju da do mjesta pada dođu kopnenim putem, navodi Reuters pozivajući se na iranske medije.

Sve hitne službe su obaviještene, prenele su agencije pozivajući se na Piroseina Kulovanda, šefa nacionalne spasilačke službe.

Vlasti su saopćile da će pokrenuti istragu. Iranski Crveni polumjesec rasporedio je svoje predstavnike na području u kojem je avion pao.

Vlasti su navele da je avion u vlasništvu poluprivatne aviokompanije Aseman Airlines, sa sjedištem u Teheranu, koja je specijalizirana za letove do zabačenih aerodroma širom zemlje, ali obavlja i međunarodne letove.

Avion koji se srušio je letjelica s dva turbo-mlazna motora koja se koristi za regionalne letove na kratkim destinacijama.

Pod međunarodnim sankcijama koje traju desetljećima, iranska flota putničkih aviona je zastarjela, a nesreće su se proteklih godina relativno često događale, napominje AP.

Nakon što je 2015. godine postigao nuklearni sporazum sa svjetskim silama, Iran je potpisao ugovore s Airbusom i Boeingom radi kupovine većeg broja putničkih aviona.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

Broj ubijenih u ruskom zračnom napadu na ukrajinski grad Černihiv porastao na 18

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'