Bosna i Hercegovina     | 17.02.2018. 16:39 |

Položen kamen temeljac za Centar za stare osobe u Podveležju

FENA Ivana Banovic

MOSTAR, 17. veljače (FENA) - Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović i predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Mostar Ramiz Jelovac položili su u subotu kamen temeljac za izgradnju 'Doma za stara i iznemogla lica - rehabilitacioni centar Podveležje', koji će biti izgrađen uz staru, u ratu porušenu džamiju u Podveležju na površini od oko 2000 m2.

U svom obraćanju nazočnima, reisu-l-ulema Kavazović izrazio je nadu da će Centar uskoro koristiti svojoj svrsi te da će biti lijepo i ugodno mjesto boravka starijim osobama.

- Ovo je za nas vrlo važno jer proširujemo vakufska dobra. Vakuf je uvijek bio socijalna kategorija i vakufska dobra treba da služe svim kategorijama društva kojima je potrebna naša pomoć i Islamska zajednica se i na ovaj način angažira na tom planu – kazao je Kavazović, naglasivši pri tome kako su razvojne ideje iz Mostara poticajno i inspirativno djelovale i na druge sredine u Bosni i Hercegovini. 

Predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Mostar Ramiz Jelovac istaknuo je kako je taj Medžlis na ovom projektu radio proteklih desetak godina, a posljednjih pet godina intenzivno na zatvaranju financijske konstrukcije.

- Trebalo je podesiti puno ekonomskih parametara s Islamskom bankom, a zahvaljujući angažmanu reisu-l-uleme uspjeli smo to i uraditi -kazao je Jelovac. 

Ocijenio je kako bi radovi na Centru trebali biti završenu u narednoj godini te da povrat kreditnih sredstava neće opterećivati normalan rad i funkcioniranje Medžlisa IZ-e Mostar.

Mostarski muftija Salem ef. Dedović naglasio je kako će ovaj i slični projekti doprinijeti novom zapošljavanju te biti poticaj za povratničku populaciju u Podveležju.

Objekt Centra za stare osobe, koji će moći primiti 50 osoba, činit će kompleks zgrada, koji imaju sve sadržaje i infrastrukturu za samostalno funkcioniranje. 

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Svečano otvoreni radovi na izgradnji Nacionalnog BiH taekwondo centra u Livnu

Otvaranje Pastoralno-socijalnog centra Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije u Lugu pokraj Kiseljaka

U povodu Dana grada Konjica svečano otvoren Centar za pružanje usluga građanima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo